Hlavní obsah

ŘSD je neschopná byrokratická organizace, prohlásil Zeman

– Kolín
Právo, Radek Plavecký

Prezident Miloš Zeman se vrátil do školy, kde studoval. V rámci návštěvy středních Čech ve středu ráno dorazil na obchodní akademii v Kolíně na besedu s tamními studenty. Připomněl, že studoval v době, kdy mnozí autoři byli na seznamu zakázaných. „To už se vám naštěstí stát nemůže,“ podotkl Zeman, který školu absolvoval v roce 1962.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Miloš Zeman přijel ve středu dopoledne na kolínskou obchodní akademii, kde studoval.

Článek

Vedle dotazu na osud dvou Češek unesených v Pákistánu se prezident během debaty se studenty pustil i do kritiky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„ŘSD je neschopná byrokratická organizace,“ uvedl Zeman. Podle něj je chyba, že se do výstavby a oprav silnic a dálnic zapojuje tento státní podnik, který podle prezidenta zakázky jen prodlužuje a prodražuje. Kdyby ministerstvo uzavíralo smlouvy rovnou se soukromými firmami a zapojily by se privátní peníze, silnice by vyšly levněji.

Kdyby nic jiného, členství v EU se nám vyplatí

Studenti, kteří zaplnili tělocvičnu obchodní akademie, se zajímali rovněž o význam Evropské unie. Jako bývalý prognostik Zeman vyslovil přání, že by Unie měla mít jednotnou obrannou, zahraniční a ekonomickou politiku.

„Pokud bych byl cynik, tak bych mohl říci, že jsme z EU dostali 180 miliard, takže se nám vyplatí. Částečně je to pravda, ale důležité je, že se časem budeme cítit Evropany a budeme cítit kulturní identitu,“ dodal Zeman. Ten od vedení školy dostal zarámovaná svá vysvědčení a podepsal se do pamětní knihy.

Po návštěvě školy se přesunula prezidentská kolona na radnici v Kolíně na setkání s vedením města a následuje mítink na náměstí se zdejšími obyvateli. Pak se Zeman přesunuje do Kutné Hory do tamní tabákové továrny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám