Hlavní obsah

Rozvolnění v dubnu? Čísla nejsou špatná, ale vláda to neřešila

Aktualizováno

Možné zrušení povinných roušek v MHD kabinet na středečním jednání neřešil. Novinkám to po schůzi řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dříve uváděl, že pokud se bude epidemická situace v březnu vyvíjet dobře, povinné roušky by se mohly od dubna zrušit.

Článek

„Pokud jde o otázku roušek, o tom nebyla řeč ani dnes na vládě, ani na (jednání koaličních předsedů ve formátu) K5. Dlouhodobě jsme ale řekli, že pokud to čísla budou umožňovat, naše vláda je ta, která chce restriktivní omezující opatření, která zhoršují komfort, co nejrychleji rušit,“ uvedl Jurečka pro Novinky.

Odkazoval tím mimo jiné na slova ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který v polovině března prohlásil, že pokud bude pokračovat příznivý vývoj pandemie koronaviru, skončí v dubnu nutnost nosit respirátory úplně.

Vláda nakonec ani neřešila úpravu nošení roušek pro děti, kterou avizovala včera. Dosud nemusí nosit ochranu úst děti, které ještě nechodí do školy, nově to mělo být stanoveno hranicí 6 let. Jurečka řekl, že návrh byl z jednání vlády stažen.

Tisková konference po jednání vlády

Domácí

Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že se šíření koronaviru zpomaluje. V úterý přibylo 8915 nových případů nákazy, což je o 15 procent méně než před týdnem. Dál také ubývá hospitalizovaných s nemocí covid-19. Oproti minulému úterý klesl jejich počet o pětinu na 1839, 94 z nich je ve vážném stavu. V těchto statistikách ale mohou být i pacienti, které nepřivedl do nemocnice primárně covid.

Jurečka k tématu poznamenal, že je potřebné, aby se sledoval také vývoj v okolních zemích. „Vidíme i nějaké rostoucí tendence v Německu. Takže my se chováme obezřetně,“ doplnil.

Respirátory už jen ve veřejné dopravě a nemocnicích

Koronavirus

V polovině března vláda zrušila povinné roušky ve většině vnitřních prostor. Zakrývání úst a nosu nyní zůstává povinné například ve vlacích, MHD, autobusech a vozech taxislužeb, nutné jsou také v kabinách lanovek. Dále se nosí také v zařízeních sociálních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám