Hlavní obsah

Rozvody i spory o majetek u soudu citelně podraží

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Některá soudní řízení se už v polovině příštího roku jejich účastníkům zřejmě prodraží. Hned na jejich začátku budou muset z peněženky vytáhnout víc peněz, protože ministerstvo spravedlnosti navrhuje citelné zvýšení řady soudních poplatků. Některé porostou o polovinu, jiné o sto procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

S návrhem přišla ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

„Poplatky se nezvedaly už devět let, mezitím se ceny všeho pohybují úplně někde jinde. Soudní poplatky už neodpovídají ekonomické realitě,“ zdůvodnila Právu návrh novely zákona poslaný v těchto dnech do připomínkového řízení ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Zvýšení se týká především poplatků za zahájení soudního řízení. Jeho výše podle ministryně by ale neměla být bariérou přístupu k soudům. Na dvojnásobek, tedy na čtyři tisíce, stoupne třeba poplatek za rozvod nebo za vypořádání společného majetku. Stejnou částku bude stát i zahájení řízení o určení rodičovství.

Dva tisíce místo tisícovky zaplatí ten, kdo se bude chtít soudit o méně než dvacet tisíc korun. Tyto tzv. bagatelní spory tvoří sedmdesát procent případů. Podle zprávy ministerstva bylo loni 109 516 z celkových 184 872 věcí řízení, které skončily přiznáním nároku méně než deset tisíc korun. U sporů o víc než dvacet tisíc korun bude poplatek procentuálně odstupňován.

Manželé se nebudou tak hádat při rozvodu, dohodnou se i o majetku. Protože tam, kde se dohodnou, to bude finančně zvýhodněno
ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Dvojnásobek než dnes, tedy 4000 Kč, zaplatí i ten, kdo půjde k soudu kvůli určení vlastnictví, nepůjde-li o nemovitost, obchodní závod nebo o peníze. Poplatek za návrh na nařízení předběžného opatření se navrhuje zvýšit o polovinu, tedy na 1500 Kč.

Ministerstvo chce omezit bezdůvodné, spekulativní nebo šikanózní žaloby. Chce i motivovat účastníky sporu, aby zvážili, zda má jejich žaloba vůbec šanci na úspěch, a aby se pokusili raději domluvit, než aby šli rovnou k soudu. Návrh má také podpořit alternativní řešení sporů, zejména cestu mediace.

Věřím, že to projde, jinak bych to nenavrhovala
ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Podle ministerstva je ale právě mediace málo využívaná. Mohla by pomoci v občanských, tedy mj. v rodinných, sousedských, pracovních či spotřebitelských sporech. „Soudní poplatek slouží jako jakýsi první filtr, jehož cílem je zabránit podání žaloby či opravného prostředku, jde-li o bezúspěšné anebo zneužívající uplatňování práva,“ tvrdí resort.

„Určitě to zabrání některým soudním sporům,“ předpokládá ministryně. „Manželé se nebudou tak hádat při rozvodu, dohodnou se i o majetku. Protože tam, kde se dohodnou, to bude finančně zvýhodněno,“ podotkla. Návrh jako dosud počítá, že za určitých okolností mohou poplatky být i prominuty, třeba sociálně slabším.

Náklady stoupají

Náklady soudů stouply za devět let o polovinu a přesáhly 30 miliard. Příjmy z poplatků zůstaly téměř stejné. Zvýšily se platy soudců i personálu, ceny energií, služeb. Bylo třeba investovat. Chybí znalci, jejichž odměny se pohybují mezi 100 a 350 korunami za hodinu. Za to se nikdo do práce nehrne, což často jednání soudů i zdržuje.

Navrhované zvýšení poplatků by vyneslo podle ministerstva 570 milionů korun ročně. Změnu přinese návrh pro svěřenské fondy. Těch je po pěti letech zaevidováno už 1444. Dosud se za zapsání do veřejného rejstříku neplatilo nic. Nově by se za tento úkon, ale i za změnu či doplnění, mělo platit 6000 korun.

Návrh neznám, ale říkám: této vládě ani korunu navíc. Neumí hospodařit
šéf ústavněprávního výboru Marek Benda (ODS)

„Neexistuje legitimní důvod, proč by měl být právě svěřenský fond od poplatku osvobozen, podléhají-li mu všechny právnické osoby včetně například spolků či společenství vlastníků jednotek,“ tvrdí ministerstvo.

Na dvojnásobek, tedy na 10 tisíc Kč, má vzrůst poplatek za žalobu na obnovu řízení či za podání kasační stížnosti. Na 6000 Kč, oproti současným třem, se zvedne i soudní poplatek za návrh na zrušení rozhodčího nálezu. Za návrh na vydání elektronického platebního příkazu se má platit 1500 místo dosavadních 400 a 800 korun podle výše požadované částky.

„Věřím, že to projde, jinak bych to nenavrhovala,“ řekla Právu Benešová. Návrh ale popudil šéfa ústavněprávního výboru Marka Bendu (ODS), který sice připouští, že se poplatky roky neměnily, ale s jejich navýšením nesouhlasí.

„Návrh neznám, ale říkám: této vládě ani korunu navíc. Neumí hospodařit. Dokud nejsou schopni stejným způsobem snižovat daně a budou jen chtít vybírat další a další peníze, jen aby zaplnili rozpočet, který se rozfrcá a stejně nestačí, tak se odmítám o navyšování soudních i jiných poplatků bavit,“ řekl Benda Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám