Hlavní obsah

Rozvádějící se rodiče bojují o děti i přes Vánoce

Právo, Petr Kozelka

Představa Vánoc jako času klidu a míru neplatí pro mnoho rodičů, kteří vedou soudní spory o své děti. Ve vyhrocených případech pak svátky připomínají spíš bitevní pole, na němž vyhrává ten, kdo ukousne větší porci dní. Soudy tak musí řešit, u koho budou děti na Štědrý den či u koho budou vítat Nový rok.

Foto: Profimedia.cz

Soud musel v jednom ze sporů rozhodnout, u koho a který den přesně budou děti trávit Vánoce. Ilustrační foto

Článek

Jeden z podobně nesmiřitelných případů boje o děti musí řešit brněnské soudy. Rodiče se několik měsíců přetahují o péči pro své dvě dcerky ve věku sedmi a pěti let.

Po rozchodu matka navrhovala, aby otec své děti, o které se přitom do té doby normálně staral, mohl vídat jen jednou za 14 dní do doby, než budou zpracovány znalecké posudky a soud pravomocně rozhodne. Jenže na takové rozhodnutí si v komplikovaných sporech musí rodiče počkat i roky.

Brněnské soudy uznaly, že mezi rodiči panuje extrémně konfliktní situace, a otci přiznaly rozšířený styk s dcerami.

Předběžné opatření vydal Krajský soud v Brně na začátku listopadu, přičemž nařídil, aby předávání dětí probíhalo ve školce tak, aby se rodiče vůbec nepotkávali.

„Spis obsahuje řadu listin, z nich vyplývá naprostá neschopnost rodičů dohodnout se zejména na otázkách styku s dětmi, což obecně svědčí o nízké úrovni rodičovských kompetencí a v konečném důsledku to zatěžuje především psychiku dětí, které jsou nezralým projevům vzájemného boje rodičů pravidelně vystavovány,“ napsali soudci.

Soud uznal širší styk pro otce za správný i proto, že matka odjíždí pracovat do Prahy. „Otci to umožní podílet se na výchově dětí, které byly dosud zvyklé na péči obou rodičů,“ dodali soudci.

U otce na Štědrý den, u matky na silvestra

Otec po vydání předběžného opatření došel k závěru, že podle rozsahu styku budou děti u něj na Štědrý den a u matky na silvestra. Oznámil to i dětem s tím, že budou na Vánoce na stejném místě jako vždycky.

Nevidím zájem dětí v tom, že by Štědrý den prožitý s tátou byl horší než Štědrý den prožitý s mámou
otec dětí

Matka se s tím nesmířila a podala k Městskému soudu v Brně návrh na další předběžné opatření a chtěla, aby otec děti na Štědrý den vůbec neviděl. Tvrdila, že se s otcem snažila bez výsledku dohodnout a chce, aby byly dcery ušetřeny stresu. Proto je prý v jejich zájmu poslední dny v roce upravit jiným soudním rozhodnutím.

„Soud dospěl k závěru, že jsou dány podmínky pro vydání předběžného opatření, neboť mezi oběma rodiči dochází opakovaně ke konfliktnímu jednání s negativním vlivem na psychický stav obou nezletilých. Rozsah styku otce s dětmi v době vánočních svátků umožní oběma rodičům podílet se na péči o své dcery,“ rozhodl soudce Roman Bohdálek.

Otci přiřkl dcery na Štědrý den do dvou hodin odpoledne a potom od 26. prosince odpoledne do 28. prosince. Na silvestra a Nový rok mají být děti opět s matkou.

Otec neúspěšně argumentoval, že dcery byly s matkou na Mikuláše a podle původního opatření s ní měly být i na druhý svátek vánoční a také na silvestra. „Nevidím zájem dětí v tom, že by Štědrý den prožitý s tátou byl horší než Štědrý den prožitý s mámou,“ marně tvrdil otec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám