Hlavní obsah

Rozpolcení Severočeši.cz se chtějí bránit proti odvolání kandidátů z voleb

• Aktualizováno

Hnutí Severočeši.cz se nehodlá smířit s odvoláním kandidátů z krajských voleb. O tomto kroku rozhodla ve středu zmocněnkyně a místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková. Odvolání bylo důsledkem dlouhodobých sporů, které hnutí rozdělily na dva tábory. Další z místopředsedů Jiří Zelenka v pátek uvedl, že se hnutí obrátí na soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Třetím nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu zmítají spory už přes dva roky. V jednom táboře jsou lidé kolem podnikatele Jiřího Zelenky, proti nimž stojí křídlo z Mostu, ve kterém je například František Ryba nebo někdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Boj uvnitř hnutí skončil u soudu, který v červenci rozhodl, že valná hromada z roku 2014 je neplatná a všechny úkony, které na ni navazovaly, jsou neplatné. Tím přišel o funkci předsedy poslanec Bronislav Schwarz.

A pokud se to nerozhodne teď, tak se budeme domáhat toho, aby se volby opakovaly.
Jiří Zelenka, hnutí Severočeši.cz

Jeníčková ve čtvrtek na krajském úřadě dala odvolat coby zmocněnkyně všech 55 kandidátů Severočechů, čímž de facto zamezila tomu, aby se hnutí ucházelo o hlasy voličů.

Neměla k tomu oprávnění, tvrdí Zelenka

"Dne 29.9. 2016 se dostavila JUDr. Jeníčková, jako první místopředsedkyně hnutí na krajský úřad, kde odvolala původního zmocněnce, sebe jmenovala zmocněncem a následně odvolala kandidaturu jednotlivých kandidátů za hnutí Severočeši.cz, tedy jmenovitě," řekl vedoucí tiskového oddělení krajského úřadu Zdeněk Rytíř. Krok je podle úřadu nevratný.

Zelenka v pátek přinesl na krajský úřad právní rozbor, který situaci popisuje a požádal úřad, aby vzal tento krok zpět. "Podle práva, tak jak je zapsaná (jako místopředsedkyně) to mohla udělat (odvolat zmocněnce), ale už se nemohla nominovat (jako zmocněnkyně), protože není psaná na kandidátní listině, která je uzavřená 60 dnů před volbami. Nemohla se napsat. Dle mého názoru krajský úřad pochybil, a protože jde jen o oznámení, tak to může revokovat," řekl Zelenka.

Mimo to se Zelenkovo křídlo Severočechů obrátí i na správní soud. "A pokud se to nerozhodne teď, tak se budeme domáhat toho, aby se volby opakovaly," doplnil Zelenka.

Nám matkám a otcům, zakladatelům Severočechů to hnutí ukradli. Ukradl ho pan poslanec Schwarz se svým asistentem Zelenkou.
Hana Jeníčková, místopředsedkyně hnutí Severočeši.cz

Stejný právní rozbor Zelenka přinesl dnes ráno i na mostecký magistrát. Na tom ve čtvrtek Jeníčková dala odvolat senátorku Alenu Dernerovou, která za Severočechy stejně jako před šesti lety kandiduje jako nezávislá. "Úřad zatím nerozhodl," řekla mluvčí radnice Alena Sedláčková.

Neměli kandidátku podávat, oponuje Jeníčková

Právní kroky zvažuje i vůči místopředsedkyni Jeníčkové. "Kroky budou nejen vůči paní Jeníčkové. Vše zváží právník, protože šlo o trestný čin," doplnil Zelenka.

Jeníčková odvolání kandidátů zdůvodnila právě červencovým rozsudkem soudu. "Nám matkám a otcům, zakladatelům Severočechů to hnutí ukradli. Ukradl ho pan poslanec Schwarz se svým asistentem Zelenkou. Oni neměli kandidátku ani podávat, protože už to bylo po vyhlášení rozsudku krajského soudu a věděli to," řekla Jeníčková.

Druhé křídlo Severočechů nepodalo samostatnou kandidátku, ale jeho lidé jsou na kandidátce hnutí Nový Sever. Severočeši mají v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu osm mandátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám