Hlavní obsah

Rozpočtovým návrhům chybí jasná podpora ve Sněmovně

Právo, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Premiér Jan Fischer se ve čtvrtek setkal s lídry ODS a ČSSD a projednávali kroky, které je nutno podniknout kvůli případnému snížení očekávaného schodku státního rozpočtu. Podle premiéra by řešením mohly být návrhy ministra financí Eduarda Janoty. Obě strany se však k návrhům staví zdrženlivě.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí Eduard Janota po jednání s premiérem Janem Fischerem a šéfy dvou největších stran, na kterém probírali opatření pro snížení rozpočtového schodku

Článek

Fischer se po jednání s Topolánkem a Paroubkem označil za realistu. „Deficit 230 miliard a sedm procent na HDP je skutečně obrovské, obludné číslo, kterému vláda nechce pasivně přihlížet,“ prohlásil na tiskové konferenci ve Strakově akademii.

Janotovy návrhy označil za cestu, jak se dostat k deficitu 160 miliard korun. Existují podle něj dvě možnosti, jak je uplatnit. „Jedna cesta je připravit balíček, batůžek, který by byl předložen současné Sněmovně. Ta by ovšem musela projevit vůli se mimořádně sejít. Šéfové obou stran vyjádřili tomuto k způsobu skepsi,“ sdělil Fischer.

„Pokud k tomu nedojde a nebude tato vůle, vláda je připravena k návrhu rozpočtu, který předloží do 30. 9., předložit celý komplex doprovodné legislativy už v paragrafovaném znění, který dá návod, jak se vrátit z 230 do 160 s tím, že rozhodnutí na použití bude na garnituře příští,“ dodal.

Podle premiéra byla schůzka s lídry ODS a ČSSD informativní. „Byla to informativní schůzka o tom, co připravuje vláda a zjištění názorové hladiny obou předsedů,“ řekl. „Nebylo to o tom, že bychom si vyslechli nějaké jejich recepty,“ doplnil Fischer k jednání s Topolánkem a Paroubkem.

Nevyloučil další schůzku, zdůraznil ale, že se nyní chce vláda věnovat přednostně práci na rozpočtových návrzích. „Než budeme jednat, musíme velmi tvrdě pracovat v exekutivě,“ sdělil.

ODS navrhuje připravit krizový rozpočet na rok a půl

Šéf ODS Mirek Topolánek po schůzce sdělil Právu, že nesouhlasí s rozdělením Janotova záchranného balíčku, jak navrhnul jeho rival, předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Občanští demokraté podle Topolánka navrhují schválit stávající návrh rozpočtu na příští rok beze změn, nová vláda by pak následně měla přijmout 18ti měsíční krizový rozpočet. „Veškeré programové priority představíme 31. srpna.

"Stávající Sněmovna nemá mandát ani čas na jakékoliv legislativní změny. Dobře míněné návrhy Janoty, rozdělené na jednotlivé položky dle Paroubka by v konečném důsledku znamenaly pouze zhoršení stavu,“ sdělil Právu Topolánek.

Odpovědně navrhujeme, aby povolební Sněmovna schválila připravený Janotův státní rozpočet bez legislativních změn, aby zabránila rozpočtovému provizoriu, následně využila připravených legislativních návrhů a na základě urychleného schválení by nová vláda předložila 18ti měsíční krizový rozpočet platný od 1. 7. 2010. Cokoli jiného je jen populismus, ať už z leva nebo ten Kalouskův,“ vysvětlil Topolánek návrh 

Výběr článků

Načítám