Hlavní obsah

Rozpočet se ve Sněmovně bude porcovat i letos

– PRAHA
Právo, Jiří Vavroň

Přesto, že při úterním a středečním projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok se poslanci napříč politickým spektrem zaklínali potřebou šetřit a upozorňovali na možnost menších rozpočtových příjmů, a tedy následných výdajových škrtů, Sněmovna i letos zažije tzv. porcování medvěda.

Článek

Tedy návrhy poslanců na profinancování drobných investičních akcí ve svých volebních obvodech. Loni se takto rozdělilo většinou z položky Všeobecná pokladní správa na dvě miliardy korun, v dřívějších letech šest až sedm miliard korun.

Peníze, které poslanci získávají pro své regiony a jimiž si zvyšují svou popularitu u svých voličů, slouží například na opravy škol, nemocnic či chodníků, ale mnohdy také putují do spřátelených sportovních klubů a organizací, na kterých mají politici zájem či je podporují.

Dělit se budou asi dvě miliardy

"Kolik peněz se letos takto nakonec rozdělí, záleží jen na Sněmovně, ta je suverén,“ řekl Právu ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Ideální by byla samozřejmě nula, uvedl ministr, ale nedělám si iluze, určitá částka se nakonec rozdělovat bude. "Mohu pouze doufat, že to bude pod dvě miliardy korun, tedy méně, než se rozdělilo při schvalování rozpočtu na letošní rok,“ vysvětlil ministr.

Podle expertů na rozpočet vlastně žádná kolonka na "porcování medvěda“ oficiálně neexistuje. Existuje jen možnost poslanců požadovat peníze na drobné investiční akce a zařazovat je do plánu akcí financovaných státní kasou. Suma, která se nakonec z rozpočtu na tyto akce rozdělí, a podíl, jenž se politické straně a jejím poslancům v rozpočtovém výboru a následně na plénu Sněmovny schválí, záleží na koaličních poslancích a vyjednávání mezi politickými kluby.

Částka pod dvě miliardy korun by mohla v letošním roce odpovídat realitě, shodují se experti. Podle ekonomických analytiků by se ale politické strany právě vzhledem k nejistotě, jaké dopady na českou ekonomiku, a tedy na rozpočtové příjmy bude mít současná finanční krize, měly rozdělování peněz na drobné regionální investiční akce pro příští rok zřeknout. Podle politologů je to ale dva roky před parlamentními volbami spíše jen zbožné přání ekonomů.

Zúčastní se všechny strany

Přerozdělování peněz se letos zúčastní všechny parlamentní strany. Loni porcování medvěda nepodpořili sociální demokraté. Skutečně jsme se loni pokusili takovou altruistickou akci provést a přesvědčit ostatní poslance, ale zůstali jsme v tom sami, nepodpořili nás ani zelení, říká první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Letos podle něj dá strana svým členům volnou ruku.

"Budu ale chtít, aby šly dotace obcím nebo krajům. Nechci, aby stát dával peníze neprůhledným organizacím, jako se to dělo v minulých letech,“ řekl Sobotka.

Mezi největší kritiky porcování medvěda patřili tradičně zelení. Od loňského roku jsou ale jejich postoje smířlivější. Svůj měnící se postoj a eventuální účast na tomto dělení peněz zdůvodňují tím, že peníze se rozdělují i na rozumné projekty, třeba do oprav škol, investic do zdravotnictví nebo kultury.

Anketa

Schvalujete "porcování medvěda"?
Ano
5,1 %
Ne
94,9 %
Celkem hlasovalo 5090 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám