Hlavní obsah

Rozpočet Prahy na příští rok bude vyrovnaný, velkou část spolkne Blanka

Praha

Praha bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 45,1 miliardy korun. Na běžné výdaje půjde téměř 37,8 miliardy korun, na investice bude včetně nevyčerpaných prostředků z letošního roku celkem 10,28 miliardy. Nejvíc z balíku investic spolknou strategické stavby, hlavně tunelový komplex Blanka.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Den otevřených dveří v tunelu Blanka na podzim 2012

Článek

Na kapitálové výdaje vyčlenilo město 5,98 miliardy korun. Dalších 4,29 miliardy se do investic přesune z letošního rozpočtu, většinou jde o peníze, které Praha nestihla vyčerpat na stavbu Blanky.

Na problematickou stavbu by tak podle návrhu letos mělo dohromady jít kolem šesti miliard korun. Na stavbu metra A pak bude 137 miliónů, na přípravu stavby metra D 345,5 miliónu, na přestavbu ústřední čistírny odpadních vod 400 miliónů, vyplývá z návrhu.

Víc peněz na údržbu komunikací a odměny učitelů

Náklady na běžné výdaje se oproti letošnímu roku zvýšily o zhruba 2,8 miliardy korun. Navýšení je podle zástupkyně ředitele magistrátu Zdeny Javornické způsobeno tím, že se vedení Prahy rozhodlo pokrýt v rozpočtu všechny oblasti a nespoléhat na průběžné dofinancování během roku.

Praha zároveň přidá peníze například na údržbu komunikací – místo letošních 100 miliónů to bude 500 miliónů korun. Dalších 300 miliónů vydá na odměny pro učitele základních a středních škol. Na dluhovou službu pak bude mít město zhruba 1,3 miliardy korun.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Foto: Petr Horník, Právo

Členové strany TOP09 při čekání na výsledky předčasných voleb do poslanecké sněmovny. Michnův palác. Na snímku primátor Tomáš Hudeček

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Novinkou proti letošnímu rozpočtu bude vytvoření rezervy 4,8 miliardy korun. Praha si v minulých letech rezervu vytvářela, za vlády exprimátora Pavla Béma (ODS) však od této praxe odstoupila. Část peněz do rezervy vezme město z letošních příjmů – jde o 300 miliónů, které přesune z peněz vybraných na daních.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha: Tunel Blanka je černá stavba

Smlouva mezi společností Metrostav a Prahou o výstavbě tunelového komplexu Blanka je podle stanoviska kontrolního odboru magistrátu od počátku neplatná. Hlavní...

Výběr článků

Načítám