Hlavní obsah

Rozpočet bude příští rok se schodkem 70 miliard, odklepli poslanci

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika bude příští rok hospodařit s rozpočtem se schodkem 70 miliard, tedy o 30 miliard nižším než letos. Poslanci ve středu v prvním čtení schválili základní údaje rozpočtu, jako výdaje, příjmy a deficit. Výdaje by měly být ve výši 1,251 biliónu, příjmy by měly dosáhnout 1,181 biliónu korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně během projednávání návrhu státního rozpočtu

Článek

„I když je to důležitý zákon, nepředpokládám, že by projednávání mělo být drama,“ sliboval ve středu ráno ve Sněmovně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Debata ale nakonec trvala celý den. Zákonodárci o rozpočtu debatovali od devíti ráno až do devatenácté večerní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslanci TOP 09 ve Sněmovně zopakovali, že deficit by měl být při současném hospodářském růstu minimálně o dvacet miliard nižší. ODS navrhovala snížení dokonce o třicet miliard.

„Naše vláda deficit snižuje postupně a bude ho snižovat postupně. Nechceme nepřiměřeným snižováním deficitu ohrozit hospodářský růst,“ komentoval Sobotka.

Nedostatečně investujete, kritizovala opozice

Opozice také návrhu vytýkala nedostatečné investice či příliš vysoké náklady na provozní výdaje státu.

„Všude v novinách čteme, jak šetříte. Nešetříte vůbec nic. Chcete investovat méně, než jsme investovali my v letech 2011 až 2012,“ kritizoval místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

„Pan Kalousek je rekordman v zadlužování naší země. Zadlužil zemi o 668 miliard,“ kontroval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Poslanci však nakonec odsouhlasili sedmdesátimiliardový schodek navržený vládní koalicí.

Návrh nyní poputuje do druhého čtení, ve kterém se budou načítat pozměňovací návrhy. Závěrečné schvalování by mělo proběhnout 9. prosince. Vyplývá to z návrhu harmonogramu, který už schválila Sněmovna.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepředpokládá během dalšího projednávání návrhu rozpočtu zásadní přesuny peněz.

Poslanci nyní můžou navrhovat jen přesuny uvnitř rozpočtu. Pokud by nějaké návrhy vzešly ze sněmovních výborů, premiér očekává, že by o nich před konečným schvalováním jednala koaliční rada.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám