Hlavní obsah

Rozlícení tramvajáci půjdou do stávky

PRAHA

Zloba a zklamání z výsledků srovnávací studie přivedlo pražské tramvajáky k rozhodnutí stávkovat. Pražanům se tak nevyhne kolaps, který tím v městské dopravě způsobí. Téměř jednohlasně se na tom dohodli v sobotu na jednání Federace řidičů tramvají (FŘT).

Článek

"Pan generální ředitel (pozn. red. - gen. ředitel Dopravního podniku Praha Milan Houfek) už to přehnal. V tuto chvíli je jediným možným donucovacím prostředkem stávka," hřímal po jednání šéf FŘT Antonín Dub. Řidiče tramvají rozlítil i postoj magistrátu a vedení DP, které prý tramvajákům sdělilo, že je nepovažuje za řidiče.

"O čem můžeme jednat, když nám pan ředitel tvrdí, že nemáme řidičské oprávnění," dodal s tím, že nyní se k nim přidali i ti, kteří měli dosud ke stávce vlažný postoj.

"Zatím nevím v jakém rozsahu a kdy bude stávka. Projednává to stávkový výbor, který právě zasedá," řekl Dub s tím, že konkrétní informaci budou držet v tajnosti.

Pražanům pak vzkázal: "Cestující si musí uvědomit, že problém není v řidičích tramvají."

DP se na věc ale dívá jinak

Vedení DP vydalo odpoledne prohlášení, ve kterém označilo případnou stávku za nelegální. Dokonce je odhodláno obrátit se na soud.

"Potvrzuje se neseriózní způsob jednání těchto odborářů," reagovala pro ČTK mluvčí DP Michaela Kuchařová. Připomněla, že počátkem ledna po jednání s primátorem Pavlem Bémem právě Dub přislíbil, že stávka se uskuteční tak, aby se na ni mohli obyvatelé připravit. "Nyní si bere celé město jako rukojmí," komentovala Kuchařová dnešní oznámení odborářů, že termín a podobu stávky zatím neoznámí. Kuchařová navíc poznamenala, že není zcela jasné, co vlastně řidiči tramvají nyní požadují. "Domnívám se, že nesouhlasí s výsledky studie, ale přitom se podíleli na podkladech pro ni," řekla ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Studie nezažehnala stávku řidičů tramvají

Ani páteční prezentace výsledků studie, v níž zlínská společnost Trexima posuzovala a bodovala náročnost práce řidičů a strojvedoucích pražského dopravního...

Výběr článků

Načítám