Hlavní obsah

Rozhodnutí o vrácení majetku církvím vláda zase posunula

• Aktualizováno
Právo, rsk

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu opět přerušil jednání o vrácení majetku církvím. Právu to sdělil zdroj blízký vládě s tím, že se k celé věci v nejbližším možném termínu sejdou špičky koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné. VV podle vicepremiérky Karolíny Peake chtějí restituce odložit na dobu po skončení hospodářské krize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV)

Článek

"Vyplácení finančních náhrad by mohlo být odloženo na jeden rok tj. od 1. ledna 2014 nebo na rok, kdy bude česká ekonomika růst. Což může být klidně i původně plánovaný rok 2013. Musíme být ale připraveni na případný drsný propad ekonomiky a příjmu státního rozpočtu," uvedla Peake.

Kvůli VV byl bod přerušen již na konci loňského roku a přesunut na středu. Véčka zatím odmítají zvednout ruku pro vyrovnání s církvemi, dokud nebude jasno, z jakých programových priorit vláda na každoroční finanční splátky vezme.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naopak kontruje tím, že peníze půjdou z rozpočtu, který vláda sestavuje každý rok.

Kvůli vrácení majetku církvím jednalo v úterý vedení i poslanci VV. O možném odkladu hovořila i místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. „Církevní restituce nechceme shodit, ale osobně si myslím, že bychom o nich měli diskutovat i s ohledem na současný nepříznivý ekonomický vývoj,“ řekla.

Hanáková odklad odmítá

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové), jejíž resort zákon připravil, jakékoli odkládání však odmítá. Podle plánu by zákon na vyrovnání s církvemi měl vstoupit v platnost 1. ledna příštího roku.

„Dnešní rozhodnutí vlády vítám, protože platí, že vzhledem k neradostné ekonomické situaci je třeba vymyslet řešení, které tak nezatíží státní rozpočet,“ řekl právu šéf VV Radek John, že strana jinak plně podporuje navrácení majetku církvím jako napravení historických křivd.

„VV navrhují jednání se zástupci církví, které jsou součástí dohody o možnosti odkladu započetí vyplácení nebo jeho navázání na růst ekonomiky o nula a více procent,“ dodal John.

Návrh na církevní restituce počítá s tím, že stát církvím vrátí 56 procent zabavených budov, pozemků a lesů a 59 miliard korun jim bude splácet po dobu příštích 30 let. Částka by měla být úročena ve výši inflace. Stát bude navíc církve dotovat ještě 17 let. Z toho tři roky v plné výši, tedy 1,4 miliardy korun ročně. Dalších 13 let se podpora bude ročně o pět procent snižovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám