Hlavní obsah

Rozbouřené toky na severní Moravě se zklidňují

– SEVERNÍ MORAVA

Ničivá povodeň, která v pátek vyhnala z domů stovky obyvatel Bruntálska a Opavska, již opouští území České republiky. Obavy, které ještě v pátek večer panovaly především v Bohumíně a na Ostravsku, se naštěstí nevyplnily. K normálu se vrací také toky na Olomoucku a v jižních Čechách, kde mírně stoupá jen Lužnice. Meteorologové už další vydatné srážky neočekávají.

Článek

V suchu zůstali jak obyvatelé ostravské části Koblov, kde hasiči v pátek postavili několik stovek metrů dlouhou provizorní hráz, tak i lidé v Bohumíně, kde hladina Odry naštěstí dosáhla pouze druhého povodňového stupně.

"V této chvíli je třetí povodňový stupeň už jen na třech místech, a to v Opavě a Děhylově na řece Opava a také v Ostravě-Svinově na řece Odra. Tam už ale voda také kulminuje, takže už nečekáme žádný dramatický vývoj," řekl v sobotu brzo ráno dispečer Povodí Odry.

Dodal, že v Ostravě-Martinově byly zatopeny zahrádky a chaty, dále už nejsou hlášeny větší škody. "Řeka Petrůvka v Petrovicích u Karviné kulminovala včera kolem páté hodiny odpolední, pak už hladina začala naštěstí klesat," řekl.

Nevyplnily se naštěstí ani obavy v Krnově, kde ještě v pátek hrozilo protržení hráze přeplněného Petrova rybníka. "Nemáme hlášeny žádné problémy z této oblasti," dodal dispečer.

Také v Olomouckém kraji se toky vrátily k normálu

Vodní toky v Olomouckém kraji, které ohrožovaly ve čtvrtek zejména obyvatele na Jesenicku a v pátek vystrašily mnohé obce na Přerovsku, jsou již klidné. Na řece Bečvě a Moravě není vyhlášen žádný stupeň povodňové aktivity. Pouze na Vidnávce na Jesenicku platí první stupeň povodňové aktivity.

"Situace v Povodí řeky Moravy i v povodí řeky Bečvy se zklidnila. Kulminace proběhly ve večerních hodinách a v tuto chvíli není ani na jedné naší stanici zaznamenán stupeň povodňové aktivity," uvedl ředitel olomouckého závodu Povodí Moravy Mojmír Pehal. Řeka Bečva přitom ještě v pátek večer dosahovala v Teplicích nad Bečvou, Hranicích či Lipníku nad Bečvou třetího stupně povodňové aktivity. Hladiny však byly jen mírně nad hranicí stupně ohrožení a po několika málo hodinách začaly klesat.

Situace se nadále zklidňuje i na Jesenicku, kde voda ve čtvrtek zaplavila objekty a domy v několika obcích. Pouze na Vidnávce ještě platí první stupeň povodňové aktivity, podle dispečera Povodí Odry ale hladina dále klesá.

Hladina Lužnice ještě mírně stoupá, ostatní řeky na jihu Čech klesají

Hladina jihočeských řek klesá, výjimkou je Lužnice, která bude ještě mírně stoupat zřejmě do neděle. Meteorologové ale neočekávají žádné větší srážky, které by situaci zkomplikovaly, uvedla českobudějovická hydroložka Kateřina Štěrbová.

"První stupeň povodňové aktivity platí nyní už jen na Malši v Roudném a na celém horním toku Lužnice," uvedla před 10:00. Zatímco hladina ostatních řek v kraji poměrně rychle klesá, Lužnice ještě bude mírně stoupat, ve svém dolním úseku zřejmě až do neděle. Horní tok by mohl dosáhnout možná až ke druhým povodňovým stupňům.

Za posledních 24 hodin napršelo v jižních Čechách jen do pěti milimetrů srážek, na některých místech nyní spíš mrholí. "V nejbližších dnech očekáváme jen nevýznamné srážky," dodala hydroložka.

Jihočeští hasiči přes noc v souvislosti s počasím zasahovat nemuseli, dopoledne čerpali vodu ze sklepa hospodářského stavení v Plástovicích na Českobudějovicku. "Neměli jsme teď žádný větší výjezd," řekl krajský operační důstojník.

Reklama

Související témata:

Související články

V Beskydech očekávají až stoletou vodu

Až na úroveň stoleté vody může během pátku stoupnout hladina v některých řekách Moravskoslezského kraje. Nejvíce ohroženy jsou obce v Beskydech. Během noci...

Výběr článků

Načítám