Hlavní obsah

Roušky v hromadné dopravě, většina lidí to dodržuje

Novinky, Natálie Lošková, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od úterý 17. března je nově nařízeno povinné zakrytí úst a nosu v pražské hromadné dopravě. Opatření se zavádí i v Brně a Ostravě. Ve městě tuto prevenci moc lidí zatím nedodržuje, ve veřejné dopravě jsou zodpovědnější. Pražský dopravní podnik zavádí i jiná opatření. Více ve videoreportáži.

Do hromadné dopravy už jen s rouškouVideo: Novinky

 
Článek

Od úterního rána začalo platit nové opatření o povinnosti mít zakrytá ústa a nos v pražské hromadné dopravě. K tomu se připojila i další města jako například Brno a Ostrava. Není pak nutné mít přímo roušku, stačí šátek, šála nebo podomácku vyrobená ochrana úst.

„V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem! Ať už máte zdravotnické roušky, vlastnoručně vyrobené roušky, nebo využijete třeba šálu – všechno je lepší než nic,“ napsal pražský primátor Zdeněk Hřib na svém twitterovém účtu.

Opatření se netýkají jen zakrývání. Pražský dopravní podnik již dříve přistoupil k důkladnějšímu úklidu autobusů i vozů metra a tramvají. Dveře u všech linek se otevírají automaticky, aby se zamezilo dotykům, u autobusů je zakázán nástup předními dveřmi, aby nedošlo k nakažení řidiče.

Na stránkách pražského dopravního podniku je následující prohlášení: „Použijte prosím roušku, šátek či šálu. Buďte prosím ohleduplní k sobě navzájem i k řidičům. Dovolujeme si upozornit, že řidiči budou mít právo cestující bez zakrytého nosu a úst vyloučit z přepravy.“

S rouškami pak pomáhají dobrovolníci, kde se dá. Vyrábí je například krejčovny v Městském divadle ve Zlíně, zaměstnanci a studenti Karlovy univerzity nebo třeba klatovská firma Joka, která běžně vyrábí košile, teď se rozhodli pomoci s nedostatkem roušek. Roušky si pak vyrábí i lidé sami doma.

I bavlněná rouška může pomoci. Návod, jak si ji doma ušít

Koronavirus

Na sociálních sítích se rozšířily příspěvky a fotografie o nošení a vyrábění roušek spojené se sloganem: „Moje rouška chrání Tebe. Tvoje rouška chrání mne. Nosit roušku není hanba.“

Lidé tuto iniciativu na internetu hojně podporují. Množí se návody na vyrábění roušek z věcí, které mají lidé doma. Vyrábí se například z triček, starých oblečků pro děti nebo prostěradel.

Situace v Brně

Nově je také zavedena povinnost mít zakrytá ústa a nos v MHD v Brně. „Máme velmi dobrou zpětnou vazbu, na sociálních sítích lidé chválí za toto nařízení a podporují ho,“ uvedla tisková mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Opatření v brněnském MHD lidé z většiny dodržují. Podle mluvčí brněnského dopravního podniku nosí zakrytí úst většina cestujících a věří, že se jejich počet bude zvyšovat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Musíme brát v potaz, že informace je venku jen pár hodin a ne všichni to vědí. Spolupracujeme od začátku s médii, ale informace se hned nedostane ke všem. Věříme ale, že počet lidí s rouškou se bude zvyšovat,“ doplnila mluvčí.

Opatření pro nedodržující cestující zatím nejsou, mluvčí doufá, že ani nebudou nutná a lidé pravidla budou dodržovat. Zatím jsou velmi zodpovědní.

Oddělení řidiči

Řidiči jsou od cestujících odděleni. V tramvaji je řidič zcela oddělen prosklenou kabinou, kam se cestující nedostane, v autobusech a trolejbusech je zákaz nastupovat předními dveřmi a prodej lístků u řidiče, kdy je přední část autobusu oddělena lepicími páskami.

Mnozí řidiči také podle slov mluvčí brněnského dopravního podniku roušky nosí. Všichni také mají k dispozici dezinfekční gely.

Ministerstvo dopravy také objednalo roušky pro všechny řidiče a teď čeká na jejich doručení. Vozy se pak čistí pomocí generátorů ozónu. Podobná opatření jsou také v olomoucké hromadné dopravě.

V Ostravě ředitel dopravního podniku Daniel Morys vyzývá cestující k nošení roušek. „Začněte si s okamžitou platností při cestách ve všech vozidlech Dopravního podniku Ostrava zakrývat nos a ústa! A to i přesto, že oficiální zdravotnicky certifikované modely roušek na trhu zatím nejsou. Ze sdělovacích prostředků, z rad odborníků i politiků jasně vyplývá, že pomáhá jakákoliv forma ochrany. Roušky vyrobené improvizovaně doma, šála či cokoli podobného ze 100% bavlny přes pusu apod. Dávejte na sebe pozor a hodně sil,“ uvedl na stránkách dopravního podniku.

Omezení spojů

Oddělení řidiče autobusů od cestujících se zavádí i v jiných městech. Například v Královéhradeckém kraji, kde navíc omezili počet spojů zhruba o deset procent. Ve vlacích se pak omezuje kontakt průvodčích s cestujícími jen na povinnou kontrolu jízdenek, prodej jízdenek ve vlaku je dočasně zcela zrušen.

V některých městech je pak dokonce hromadná doprava bezplatná, jako například v Přerově nebo Královéhradeckém kraji.

Koronavir a veřejná doprava. Někde jezdí zdarma, v Praze jen se zakrytými ústy

Ekonomika

Povinné nošení roušek se rozšiřuje i do jiných měst, a to i mimo veřejnou dopravu. O jeho zavedení pro celý Moravskoslezský kraj uvažuje hejtman Ivo Vondrák (ANO). Teď čeká, až kraj získá dostatek roušek k veřejné distribuci.

„V okamžiku, kdy bude roušek dost, bychom chtěli toto opatření zavést plošně. Všichni by měli v regionu nosit roušky. Je to jediná šance, jak zastavit šíření viru, a myslím si, že se toto opatření ukázalo ve světě jako validní,“ upozornil hejtman.

Jak se dá pozorovat na ulicích, počet lidí s rouškami se postupně zvyšuje. Je ale třeba počítat s dostatečně dlouhou dobou, než se informace dostane ke všem. Hodně tomu pomáhají také sociální sítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám