Hlavní obsah

Rouček jde kvůli omluvě za odsun Němců k Sobotkovi na kobereček

Právo, jov

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka chce od europoslance své strany Libora Roučka slyšet vysvětlení, proč se omluvil sudetským Němcům za poválečný odsun, který přitom označil za vyhnání. Což je termín, který používají například představitelé Sudetoněmeckého landsmanšaftu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Libor Rouček (ČSSD)

Článek

„Libora Roučka se na to určitě zeptám, budeme mít možnost se o tom pobavit osobně. Ale myslím si, že to nešlo za hranice česko-německé deklarace, která byla podepsána před řadou let a ukončila spory o tom, kdo by se měl komu omlouvat,“ řekl v pondělí Sobotka na dotaz Práva, co říká Roučkovu stanovisku.

Zároveň ale Sobotka prohlásil: „Z pohledu ČSSD platí, že ani po 66 letech nelze zaměňovat příčinu a následek. Příčinou byla druhá světová válka a okupace se stovkami tisíc obětí, následkem pak odsun Němců na základě poválečných dohod.“

Podle prvního místopředsedy soc. dem. Michala Haška nese Rouček za svůj výrok osobní odpovědnost. „Libor Rouček prezentoval své osobní stanovisko a také za něj nese osobní odpovědnost jako politik. Nešlo o postoj ČSSD ani s námi tento výrok nekonzultoval. Osobně nepovažuji omluvu sudetským Němcům za poválečný odsun za aktuální téma, kterým by se měla česká politika zabývat,“ sdělil Hašek Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám