Hlavní obsah

Romové z ghetta v Přednádraží se zatím stěhování bát nemusí

Ostrava
Aktualizováno

Obyvatelé ostravského ghetta v Přednádraží se zatím nemusejí obávat soudního vystěhování. Stavební úřad obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, který uložil majiteli domů Oldřichu Roztočilovi 30 000 korun pokuty právě za nerespektování rozhodnutí o vystěhování, vyčká, jak podnikatel na pokutu zareaguje. V úterý o tom informovala mluvčí radnice Jana Pondělíčková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Přednádraží v Ostravě

Článek

Úřad na vystěhování více než stovky lidí včetně dětí z objektů trvá, ale jejich opuštění nemovitostí by měl podle mluvčí zajistit majitel. "Pokutu, kterou majitel nemovitostí dostal od soudu, musí uhradit do tří dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí soudu. I když pokutu uhradí, neznamená to však, že by byl zproštěn povinnosti domy vyklidit," uvedla Pondělíčková.

Dodala, že stavební úřad po uplynutí zákonných lhůt ověří, zda byly domy vyklizeny. "Pokud se tak nestane, bude stavební úřad činit další kroky," doplnila mluvčí. Další postup v tuto chvíli nechtěla blíže upřesnit. Majitel si v souvislosti s pokutou pokládal otázku, jak měl lidi donutit, aby domy opustili. [celá zpráva]

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Majitel deseti domů Oldřich Roztočil v Přednádraží živě diskutoval o budoucnosti ghetta s aktivistou Kumarem Vishwanathanem.

Stavební úřad původně požadoval soudní vystěhování obyvatel. Nakonec se však ukázalo, že návrh, který podal k Okresnímu soudu v Ostravě, k vystěhování obyvatel vůbec nesměřuje.

"Návrh směřuje vůči společnosti Domy Přednádraží s.r.o. Soudu nebyl podán návrh na rozhodnutí o nařízení vyklizení lidí," uvedl minulý týden mluvčí soudu Alexandr Dadam. Vysvětlil, že soud tak ani o vystěhování lidí rozhodovat nemohl, protože takový návrh neměl. Návrh, jímž se soud zabýval, v podstatě požadoval, aby byly z domů vyklizeny věci společnosti Domy Přednádraží s.r.o. Návrh nakonec stavební úřad stáhl, dosud však nepřiznal, že by ve svém podání pochybil.

V lokalitě stále žije více než 100 lidí. Stavební úřad jim přitom nařídil, aby se vystěhovali, a opakovaně obyvatele, mezi nimiž jsou převážně Romové, vyzýval, aby lokalitu opustili. Pobyt v budovách totiž považuje za životu nebezpečný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám