Hlavní obsah

Roman Boček

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK
Článek

Od července 2010 působil Roman Boček dva roky jako náměstek ministrů zemědělství Ivana Fuksy a Petra Bendla. V říjnu roku 2012 usedl do představenstva Českých drah. V létě následujícího roku byl spolu s dalšími sedmi lidmi zatčen v kauze šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové. Obviněn byl z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení.

Čtyřiačtyřicetiletý Roman Boček je považován za jednoho z lidí blízkých středočeskému „kmotrovi“ Ivo Rittigovi. Oba jsou pokládáni za klíčové hráče středočeské ODS, odkud se rekrutovali i poslanečtí rebelové – trio Tluchoř, Šnajdr, Fuksa.

Právě okolo nich se točila kauza Jany Nagyové, aktéři se údajně dopustili korupce tím, že výměnou za své poslanecké mandáty získali posty ve státních firmách.

Boček je znám kontakty a vlivem napříč resorty, zejména zemědělství a dopravou, kde se rozdělují desítky miliard ročně. Od října 2012 Boček působí v Českých drahách (ČD), kde zastává posty člena představenstva a výkonného ředitele pro správu majetku ČD.

V souvislosti s kauzou Nagyová byl 13. června 2013 zadržen a od 19. července 2013 pak ve vazbě. Následně podal stížnost za držení  ve vazbě, čemuž Krajský soud v Ostravě vyhověl a dál byl stíhán na svobodě. Podle policie měl zajiš´tavat kontakt mezi Nagyovou a trojicí poslanců. Obviněn byl z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení. Obviněn byl z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení.

Za Bárty náměstkem na dopravě

V letech 2003 až 2008 byl ředitelem a předsedou představenstva Oblastní nemocnice Příbram, v níž se podílel na její transformaci z příspěvkové organizace na obchodní společnost. Od ledna 2009 do července 2010 působil Boček na ministerstvu dopravy, kde jej tehdejší šéf resortu Vít Bárta (VV) jmenoval náměstkem.

Po pádu Bárty přešel Boček ihned na ministerstvo zemědělství a až do září 2012, tedy v období, kdy šéfovali Ivan Fuksa a Petr Bendl (oba ODS), byl jejich prvním náměstkem. Boček měl na starost správu úřadu. Spadaly pod něj odbor zakladatelské činnosti, informačních a komunikačních technologií, i registry. Řídil i Státní zemědělský intervenční fond a byl zvolen za člena dozorčí rady Budějovického Budvaru a Lesů ČR. Poté, co přešel na České dráhy, tyto dozorčí rady opustil.

Články k tématu