Hlavní obsah

Roithová: Bylo by špatné, kdyby se vrátila Zemanova politika

TŘEBOŇ

Neúspěšná prezidentská kandidátka Zuzana Roithová z výsledků voleb není zklamaná, je ráda, že k volbám přišlo hodně lidí. Je přesvědčena, že by bylo špatné, kdyby se vrátila politika expremiéra Miloše Zemana. Proti tomu je třeba se postavit ve druhém kole, řekla v třeboňských lázních, kde sledovala výsledky voleb.

Foto: David Veis, ČTK

Článek

"Velké množství lidí mi nedalo hlas, protože je na poslední chvíli dali Karlu Schwarzenbergovi. Jsem ráda, že ve druhém kole je člověk, který je volitelný proti Miloši Zemanovi," uvedla.

Předseda TOP 09 Schwarzenberg má podle ní šanci získat ve druhém kole většinu. Osobně ale ctí svobodu každého voliče rozhodovat se podle svědomí a rozumu, vyzývat je proto k jeho podpoře nebude.

Její domovská KDU-ČSL už ale podporu Schwarzenbergovi deklarovala. "Senátorský klub KDU-ČSL podpoří ve druhém kole Karla Schwarzenberga," řekl ČTK předseda klubu Petr Šilar.

Z výsledků voleb Roithová zklamaná není, ale čekala, že přece jen bude úspěšnější, jinak by prý do kampaně před 11 měsíci nešla. Na druhou stranu je ráda, že mohla hovořit o řadě témat. Výsledky voleb byly podle ní o penězích vynaložených na kampaň.

Jeden hlas voličů ji prý přišel na 2,50 Kč. Kdyby na kampaň mohla vynaložit více peněz, tak by možná rozdíl mezi muži a ženami vypadal jinak, řekla. Mezi devíti kandidáty byly včetně Roithové tři ženy, neuspěla ani jedna z nich. Roithová dostala téměř 255 000 hlasů a skončila na šestém místě.

"Odmítala jsem peníze od oligarchů i od právnických osob kvůli nejasnému zdroji financí a také od politických stran. Kampaň byla zkrátka nízkonákladová," konstatovala. Míní, že výsledky ovlivnily předvolební průzkumy. Je ráda, že kampaň skončila a bude se moci věnovat více práci a rodině.

Speciál VOLBA PREZIDENTA 2.kolo

Do Evropského parlamentu kandidovat znova nechce, desetileté zkušenosti v této instituci hodlá zúročit v České republice, kde chce vyvracet mýty o unii. Nevylučuje, že se v budoucnosti zúčastní nějakých voleb, do vedení KDU-ČSL se nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám