Hlavní obsah

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Právo, Novinky, ČTK, Jana Pechová

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům měly dostat nejpozději do Vánoc. Zároveň se rodiny shodly na tom, že dětem vymění jména, aby se dívky jmenovaly tak, jak si jejich biologičtí rodiče přáli. Právu to potvrdil Libor Broža, otec jednoho z dětí, který záměnu odhalil.

Článek

Ze schůzky vyplynulo, že oba rodičovské páry, které jsou přibližně stejně staré, si jsou navzájem sympatické. Schůzka je uklidnila a další setkání už si zařídí sami. Optimisticky plánují, že vlastní děti by mohly mít do jejich vlastních narozenin 9. prosince, nebo do Vánoc.

Na záměnu přišli rodiče z Jabloňova na Žďársku, Libor Broža a Jaroslava Trojanová. Druhou rodinou jsou mladí manželé z Přibyslavic na Třebíčsku. Schůzce obou párů předcházel návrh sociálních pracovníků a psychologů, podle kterých by se rodiny měly setkat na několik dnů trvajícím pobytu, kde by se odstartoval proces vzájemného zvykání.

Experti budou mít jasno nejdříve za týden

Záměna novorozenců v třebíčské nemocnici se stala loni v prosinci. Odborníci ji potvrdí nejdříve za týden. Třebíčští kriminalisté se případem zabývají od úterý. Dosud odebrali vzorky pouze rodině z Jabloňova na Žďársku a odeslali je na rozbor do ústavu kriminalisticko-technických expertiz v Brně.

Ve čtvrtek policisté prováděli šetření v nemocnici, řekla mluvčí policie Marcela Lavická. Pokud záměna dětí nebyla úmyslným činem, tedy obchodováním s dětmi, potom nejspíše trestná nebude. Věc bude muset řešit nemocnice.

Rodiče chtějí milión za každý měsíc

Otec Libor Broža již avizoval, že bude po nemocnici požadovat odškodné deset miliónů korun. Za každý měsíc, co vychovávali cizí dítě, milión. Oslovení soudci a advokáti pochybují nad tím, že by rodina vysoudila na záměně dětí miliónové částky. Nějaká satisfakce úplně vyloučena není, znalci by museli posoudit třeba újmu na duševním zdraví rodičů.

Pochybnosti odstartovaly hospodské řeči

K záměně dětí došlo koncem loňského roku. Pochybnosti o tom, že něco není v pořádku, začali mít rodiče ze Žďárska okamžitě proto, že oba jsou tmaví, kdežto holčička je blondýnka. Překvapilo je i to, že podle ultrazvuku se jim mělo narodit velké dítě, nepravá dcera ale vážila pouhých 2,6 kilogramu.

Podezření o záměně nakonec odstartovaly až po deseti měsících hospodské žerty ohledně otcovství holčičky. Její otec pak zpochybnil své otcovství u soudu. Soud mu dal zapravdu. Matka ale přísahala, že otcem dítěte je. Soud proto nechal prověřit i její DNA a vyšlo tak najevo, že ani ona není matkou dítěte, které si přivezla z porodnice.

V inkriminovaný prosincový den se mělo v třebíčské porodnici narodit pět dětí. Jeden chlapec a čtyři holčičky. Jedna z nich byla romské národnosti a nepřipadala tudíž v úvahu. Ve hře tak byly tři rodiny, které mohly vychovávat od minulého roku také cizí dítě. Zaměněny byly nakonec "pouze" dvě děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám