Hlavní obsah

Rodina výsadkáře, kterému se neotevřel padák, chce po obraně 6,5 miliónu

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozůstalí po výsadkáři Lukáši Syručkovi, kterému se v lednu 2009 v Chrudimi neotevřel padák, chtějí po ministerstvu obrany za smrt svého příbuzného odškodné v celkové výši 6,5 miliónu korun. Jejich žalobu začne pražský městský soud projednávat začátkem listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Syruček zemřel v roce 2009 při seskoku. Ilustrační foto.

Článek

Ani ne třicetiletý nadrotmistr Syruček zemřel při testech nových padáků. Muž vyskočil z výšky kolem 600 až 700 metrů, neotevřel se mu však hlavní ani záložní padák. Šlo teprve o jeho dvacátý seskok.

„Podle žalobců je za smrtelný úraz odpovědné ministerstvo obrany, které pochybilo, když připustilo seskok nedostatečně zkušeného vojáka s nevhodnou výzbrojí a výstrojí,“ přiblížila mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Šestice žalobců se podle Lhotákové na ministerstvu domáhá náhrady nemajetkové újmy s tím, že jejich osobnostní práva byla zasažena smrtí člena rodiny. „Ani po třech letech se ze smrti Lukáše nemohu vzpamatovat. Bolestně jsem to s dětmi prožívala zvláště teď – při vánočních svátcích. Syn, jenž se narodil po Lukášově smrti, se mě najednou zeptal, jak vlastně tatínek vypadal," řekla MF Dnes počátkem roku vdova po výsadkáři Alena Syručková, která je jedním z žalobců.

Odpovědnost armády?

Okolnostmi tragické události se loni zabýval chrudimský okresní soud. Obžaloba hnala kvůli smrti vojáka k odpovědnosti dva pracovníky zkušební laboratoře, u které si testy nových kompletů armáda objednala. Soud oba nakonec osvobodil a opět se objevily spekulace o tom, zda odpovědnost nenese vojsko.

Například státní zástupce po vyslechnutí řady svědků připustil, že viník zřejmě nebyl hledán na tom správném místě a že šlo spíš o systémové selhání armády.

Úmrtí Lukáše Syručka je nám velmi líto. Orgány činné v trestním řízení ale nezjistily zavinění žádného zaměstnance resortu obrany.
mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek

Dvojice obžalovaných měla podle spisu provést zkoušky vojenských padáků a výstroje pro výsadkáře ledabyle a rovněž zamlčet problémy, které se prý objevily při zkušebních skocích. Podle obžaloby se tím měli dopustit trestného činu obecného ohrožení.

Oba muži argumentovali podobně jako nyní příbuzní zemřelého: Syruček neměl na testování nového padáku dostatek zkušeností.

Během líčení v Chrudimi se navíc ukázalo, že se Syručkovi při seskoku zamotala do stabilizačního padáku údajně špatně umístěná odstřelovací puška, problémový byl prý i příliš lehký výsadkový tlumok.

„Úmrtí Lukáše Syručka je nám velmi líto. Orgány činné v trestním řízení ale nezjistily zavinění žádného zaměstnance resortu obrany. Nároky pozůstalých jsou komplexně posuzovány a o jejich oprávněnosti musí rozhodnout soud,“ sdělil Právu k žalobě mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Anketa

Měla by rodina výsadkáře dostat odškodné?
Ano
87,2 %
Ne
12,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14030 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám