Hlavní obsah

Rodičovská dovolená mužů už je vnímána jako normální věc

Novinky, Novinky
ČESKO

Velká část lidí, kteří jsou ekonomicky aktivní, hodnotí ve svých oborech možnosti uplatnění žen v porovnání s muži jako horší. S výjimkou možnosti získat vedoucí místo, kde názor o lepší pozici mužů zastává takřka třípětinová většina ekonomicky aktivních, však toto mínění nepřevažuje nad podílem těch, kdo postavení mužů a žen vidí jako rovnocenné.

Foto: Leona Roháčková

Hrob Josefa Drásala je dodnes středem zájmu návštěvníků hřbitova v Holešově

Článek

Výsledky šetření, které dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR a které se zaměřilo na otázky rodičovské dovolené a postavení žen a mužů z hlediska možností ekonomického uplatnění, dále ukazují, že ekonomicky aktivní lidé v naprosté většině nepohlížejí negativně na rodičovskou dovolenou otců.

Většina dotázaných rodičovskou dovolenou otců vnímá jako celkem normální věc, i když čtvrtina respondentů v ekonomicky aktivním věku by na případné rozhodnutí některého spolupracovníka odejít na rodičovskou dovolenou místo ženy reagovala s podivem.

To souvisí i s tím, že přestože se většina lidí kloní k názoru, že otec by byl s to se o malé dítě postarat a že jen asi desetina respondentů se přiklání k opačnému tvrzení, tak přeci jen v tomto ohledu zjevně nepanuje žádné rezolutní a bezpochybné přesvědčení.

Větší distanci od rodičovské dovolené otců si drží muži, kteří jsou i více skeptičtí ke schopnosti otců postarat se o malé děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám