Hlavní obsah

Rodiče zaměněných dětí žádají u soudu po nemocnici 12 miliónů

– BRNO
Právo, pch

Kauza zaměněných dětí v třebíčské nemocnici už doputovala k soudu. Žaloba uplatňující nárok na odškodnění za způsobenou újmu v celkové výši 12 miliónů korun byla sepsána v úterý. Právu to potvrdil právní zástupce rodin Igor Veleba, který ji ve středu podal ke Krajskému soudu v Brně.

Článek

Veleba na základě expertního posudku stanovil výši odškodného na částky tři milióny korun pro každou z matek, po dvou miliónech korun pro otce a miliónem korun by odškodnil i samotná děvčátka, kterým bylo deset měsíců, když se seznámila s biologickými rodiči.

Milióny versus statisíce

Žaloba putovala k soudu poté, co se právní zástupce rodin dostal požadovanou částkou do příkrého rozporu s představou nemocnice. Její právník Ondřej Dostál došel k maximální výši částky pro obě rodiny 600 tisíc korun.

Kdy se bude konat první líčení, se Veleba neodvažuje odhadnout. "Není to tak frekventované téma jako třeba žaloby o zaplacení či na ochranu osobnosti a je tam také více svědků. Záleží to na soudci,“ řekl Právu. Jako výhru pak považuje hlavně potvrzení své argumentace.

"Určení výše zadostiučinění je věcí soudu. Pro mě jako právníka by bylo výhrou, pokud by nám dal soud za pravdu ve věci argumentace. Číslo může být jen subjektivním vyjádřením pocitu závažnosti a pro soud to může být třeba polovina navrhované částky. My ale chceme upozornit, že následky nebyly bagatelní, nelze je zlehčovat a verdikt by proto měl být alarmující,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám