Hlavní obsah

Rodiče se bojí dávat děti na operaci mandlí, aby nedopadly jako Adámek

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé rodiče, kteří si vyslechli jinak běžnou diagnózu: Vaše dítě musí podstoupit operaci mandlí, vyděsil nedávný případ malého Adámka Vyčítala. Ten po operaci mandlí začal krvácet, a protože se mu nedostalo včasné pomoci, má poškozený mozek a je v tzv. bdělém kómatu. Špičková pracoviště jsou tak zahrnována dotazy o možných komplikacích.

Foto: archív ČT

Adam Vyčítal skončil po operaci krčních mandlí v bdělém kómatu

Článek

Problém s mandlemi musí řešit téměř každá třetí rodina. Někdy k zákroku nedojde, jindy dětskému pacientovi nejde jinak pomoci. Odborníci děti a nyní především rodiče uklidňují.

„K hrůzným představám dnešních rodičů se přidává i to, že mají v živé paměti, jak museli odstranění mandlí podstoupit sami. Ale před lety to bylo skutečně hrozné, dělalo se to naživo, s minimem tišicích léků,“ připomíná primář Kliniky Ušní, nosní, krční FN Motol Michal Jurovčík.

„Dnes jde o zákrok v celkové anestezii. Navíc se změnila i častost těchto zákroků. U krčních mandlí k operačnímu zákroku přistupujeme u výrazně menšího počtu pacientů, než tomu bylo dřív, kdy to bylo skutečně časté. Naopak častější jsou operace nosních mandlí a u mladších dětí, okolo tří čtyř let věku,“ vysvětlil primář redakci Práva.

Kauza Adama v kómatu: Lékařka a sestry jednaly proti zdravému rozumu, tvrdí znalci

Krimi

Speciálně klinika ORL v dětské nemocnici v pražském Motole je zavalena zájmem dětských pacientů, respektive rodičů. Čekací doba na operaci mandlí se pohybuje až kolem pěti měsíců. Například ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové jsou to podle mluvčího Jakuba Sochora jen dva měsíce.

Nešťastný případ Adámka u rodičů vyvolává strach
Michal Jurovčík, primář ORL ve FN Motol

„Nešťastný případ Adámka, který byl hodně medializovaný, u rodičů vyvolává strach, je to tak. Určitě se zvýšil počet dotazů na bezpečnost zákroků a průběh pooperačního sledování. U nás dlouhá čekací doba souvisí ještě s omezením sálového provozu z důvodu nedostatku sester,“ dodal Jurovčík.

Případ Adama Vyčítala
Případ malého Adámka se odehrál předloni v květnu, média o něm informovala na přelomu roku s tím, že dítě je již 17 měsíců v kómatu. Chlapec začal čtvrtý den po operaci mandlí masivně krvácet. Ambulance ORL v nemocnici v Pardubicích ale byla zamčená a opuštěná. Lékaře se podařilo najít až poté, co byl Adam 13 minut v bezvědomí. Má poškozený mozek. Lékařka a dvě sestry podle policie nesprávně diagnostikovaly pooperační komplikace.

Největší zlo jsou baterky

Kromě aktuálně největšího strašáka trhání mandlí jsou nejhorším nepřítelem lékařů z ORL baterie. „Děti stále něco polykají. V průběhu let se mění jen ty předměty. Evergreenem jsou mince – je zajímavé, že ty spíše polykají dívky. Všechno ostatní spíš polykají chlapci, poměr je zhruba šedesát na čtyřicet. Dnes jsou to součástky z rafinovaných svítících hraček, hracích předmětů, které lze z hraček oddělit. Přes opakovaná upozornění jsou to pak baterie – knoflíkové lit-

hiové baterie, které se mohou vzpříčit v jícnu. Podle našich pokusů už po dvaceti minutách mohou rozleptat sliznici,“ varuje primář Jurovčík.

Pokud podle odborníků uvázne baterie v jícnu, může mezi baterií a tkáňovým mokem v jícnu začít dokonce vznikat elektrický proud. To může být i smrtelné, proto je nutné s malým nešťastníkem okamžitě vyhledat lékaře.

„V případě podezření na spolknutí baterie existuje jedna taková babská rada – podat dvě lžičky medu, vzniklá karamelizace totiž ochrání sliznice. Ale rozhodně se nesmí odkládat odjezd na pohotovost. To je prioritní,“ zdůrazňuje lékař. „Stane se, že některé větší děti spolknou i malou tužkovou, ale to je spíše rarita.“

Víc než operacím mandlí, by podle primáře měli rodiče věnovat pozornost tomu, aby jejich ratolesti nepolykaly nejrůznější předměty. „Čím více elektronických zařízení používáme, tím větší je nebezpečí, že se budou někde válet baterie nebo si je dítka z ovladačů a dalších zařízení umně vyloupnou. Tedy počty těchto případů narůstají. Včera jsem vyndával pacientovi diodu, a to nás teprve čeká nával po používání vánoční výzdoby,“ uzavřel Jurovčík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám