Hlavní obsah

Ročně v Česku podlehnou chřipce až 2000 lidí

Praha

V České republice zemře ročně na chřipku a její komplikace 1500 až 2000 lidí. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) proto lidem doporučil, aby se nechali očkovat. Vedle záchrany životů to podle něj přinese i úspory zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"V ČR je očkováno zhruba pět procent obyvatel. Kdyby stoupla proočkovanost na doporučených 15 procent, zaplatily by sice zdravotní pojišťovny za vakcíny o 300 miliónů korun víc, ale podstatně by klesly náklady spojené s onemocněním, které ročně přesahují miliardu," řekl Heger.

Očkování je podle něj nejúčinnější prevence chřipky, ideální doba je v říjnu a listopadu. Dodal však, že proti chřipce lze bojovat i způsobem života, například otužováním a pohybovou aktivitou. "Ale očkování proti chřipce zejména u ohrožené populace je klíčové," zdůraznil.

Předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula uvedl, že v letošní vakcíně jsou zahrnuty antigeny tří kmenů, z nich jeden chrání proti chřipce "prasečí". Zdůraznil, že ve vakcínách není živý virus, nikdo tedy nemůže po očkování chřipkou onemocnět. Případná chřipková epidemie by nemusela být tak silná, protože řada lidí má z loňského roku protilátky.

Hlavními přenašeči děti

Očkování hradí zdravotní pojišťovny lidem z rizikových skupin, tedy lidem nad 65 let, pacientům s cukrovkou, vážnějším onemocněním srdce a cév, plic, dýchacích cest, ledvin či dlouhodobě pobývajícím ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Hlavními přenašeči infekce jsou děti, které rovněž v epidemii tvoří velký podíl nemocných. Doporučuje se proto očkovat i děti od půl roku do tří let.

Podle Prymuly ochrání očkování až 90 procent zdravých dospělých a u seniorů sníží až o 70 procent počty hospitalizací pro zápal plic a až o 80 procent riziko úmrtí.

Anketa

Necháváte se očkovat proti chřipce?
ano, každý rok
8,5 %
nepravidelně
4,1 %
nechám se až letos
0,8 %
ne
86,6 %
Celkem hlasovalo 15276 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám