Hlavní obsah

Řinčení mečů a tříštění dřevěných kopí. Na Pražském hradě se konají rytířské slavnosti

Praha

Pražský hrad ožil časy udatných rytířů. V Jelením příkopu se totiž tento víkend koná druhý ročník Velkých rytířských slavností. Turnaj je inspirován 700. výročím narození císaře a krále Karla IV. Právě proto je scénář představení letos postaven na tom, že ho na počest narození syna pořádá český král Jan Lucemburský.

Rytířský turnaj v Jelením příkopu Pražského hraduVideo: Novinky

 
Článek

První den se na kolbišti utkali rytíři z Česka, Německa, Francie, Itálie, Španělska a Anglie, bojoval i jejich pěší doprovod. Stovky diváků sledovaly celkem pět disciplín. Rytíři chytali kroužky na kopí, v jízdě na koni strhávali šátky z lana, přesekávali jablka, překonávali hořící slámu a na závěr se utkali v tradičním souboji s dřevci.

„Trénink jezdce s koněm je otázkou několika let. Celá tato akce se nacvičovala okolo měsíce, kdy se zapojují i pěší rytíři, vytváří se choreografie, dělají se disciplíny. Všichni jezdci jsou profesionálové a patří mezi evropskou špičku,“ uvedl organizátor Igor Krištof.

Foto: Novinky

Překonávání hořící slámy je pro koně nejobtížnější disciplínou.

Představení nechyběl humor ani aktuální narážky. Jednoho opilého rytíře, který se místo meče pevně držel korbelu, musela zastoupit sličná manželka. Z Anglie zase přijel hrabě z Brexitu. Moderátor si několikrát neodpustil poznámku, že po brexitu musel projít celní a pasovou kontrolou. Překvapením na závěr byla akrobacie na koních.

Nejslavnější rytíř Jan Lucemburský

Rytířské turnaje byly na přelomu 13. a 14. století běžnou součástí života šlechticů. Čeští rytíři byli považováni za evropskou elitu a mezi ty nejlepší patřil právě Jan Lucemburský.

„Byl tak dobrý, že o tom začal i pochybovat. Na zapřenou na turnajích vystupoval v převleku za někoho jiného, aby neměl pocit, že ho nechávají vyhrát, protože je král,“ vysvětlil Krištof.

Slavnosti budou pokračovat i v neděli. Přibližně hodinová turnajová klání jsou na programu ve 13.00 a v 16.00. Návštěvníci si také mohou prohlédnout rytířský tábor,  seznámit se s dobovými řemesly i útrpným právem. Pro děti je připraven tábor malých rytířů, kde se mohou obléci do zbroje, naučit se šermovat nebo si zkusit psát brkem. Na ohništích v drátěných koších si lidé mohou opéci zde zakoupené špekáčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám