Hlavní obsah

Říkáte hrozné blbosti, vytkl Jakl Moravcovi

– Praha
Právo, nig

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl byl v neděli na roztrhání, když stačil promluvit pro diváky dvou televizí. I když šéf soc. dem. Jiří Paroubek se pozastavil nad tím, že pan prezident si věci kolem Lisabonu neřeší osobně, ale přes svého tajemníka, přesto Jakl svou úlohu prezidentova pitbulla splnil na jedničku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Jakl

Článek

„Tento pořad by se klidně mohl přejmenovat na Lov na Václava Klause,“ kroutil Jakl hlavou poté, co zjistil, že bude zřejmě jediný, kdo bude v Otázkách Václava Moravce v ČT hájit protilisabonské názory.

„Vím, že jste tady zvyklí mluvit o prezidentovi blbě, ale když tu sedím já, tak se ho musím zastat,“ ohradil se Jakl proti Moravcovu vedení diskuse. Nelíbilo se mu, že moderátor položil otázku, kdy už konečně prezident „řekne, zda podepíše nebo ne, nebo zda bude hrát i nadále kličkovanou“.

V tu chvíli Jakl vyrazil do protiútoku: „On nehraje žádnou kličkovanou, to říkáte hroznou blbost,“ kontroval podrážděně. „Kdy kličkoval? Kličkování je, když jdete tímhle směrem, tamtím směrem – to ví každej, kdo kouká na fotbal. Ale kdy Václav Klaus změnil směr?“ bránil Klause. Ještě několikrát pak použil nespisovné výrazy.

„Jakákoli deklarace nám bude houby platná. Prezidenta neuspokojí deklarace, ale záruky a garance. To je prezidentova podmínka. Zahraniční kritiky nám mohou být ukradené,“ dodal.

Jakl neušetřil ani generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška, který to schytal za to, že soudci „evidentně“ vůbec nečetli Klausova stanoviska při loňských jednáních k Lisabonu. Klaus totiž své stanovisko přinesl na jednání, soud své sezení odročil do druhého dne a hned pak vynesl svůj verdikt. „Čili je evidentní, že se tím vůbec nezabýval,“ řekl Jakl.

Langášek hájil zase své šéfy, když tajemníkův výrok označil za „absurdní a dehonestující“. A trvá na tom, že Listina základních práv EU, z níž chce nyní Klaus před ratifikací pro ČR výjimku, je podle ústavních soudců v souladu s českou Ústavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám