Hlavní obsah

Řidiči už k většině nehod nebudou muset volat policisty

Právo, Jiří Novotný

Účastníkům většiny dopravních nehod se od Nového roku notně uleví. Podle nového policejního zákona totiž budou muset na místo nehody přivolat policii, jen když způsobená škoda přesáhne 100 000 korun, zatímco dosud byl tento škodní limit poloviční, tedy 50 000 Kč.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie bude asistovat při nehodě jen při škodě nad 100 tisíc.

Článek

Policistům se ale i nadále bude povinně volat, když někdo při nehodě utrpí újmu na zdraví. Dále když dojde k poškození vozovky či dopravního značení, úniku nebezpečných látek, či škodě na majetku třetí osoby.

Podle údajů České asociace pojišťoven se do stotisícového limitu vejde 85 procent nehod bez újmy na zdraví.

Pojišťovny tvrdí, že agendu nehod, kde se bourají jen plechy, lze opravdu zvládnout i bez policie. Řidičům totiž zmíněný zákon ukládá povinnost vozit sebou v autě formulář pro záznam o dopravní nehodě.

Účastníci nehody ho vyplní a předají pojišťovně, která sama rozhodne o viníkovi. A když se řidiči na vině neshodnou, bude to řešit soud. Tomu musí ovšem věc podat jeden z účastníků nehody. A za takové podání se pochopitelně platí.

Za nesprávně odhadnutou škodu se platit nebude

„Diskutovaný poplatek za neopodstatněný výjezd policejní hlídky nakonec nebyl zaveden. Motoristé se tedy nemusejí obávat postihu,“ ujistila ve čtvrtek Právo Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven (ČAP). 

Blokové pokutě se ovšem viník nehody po příjezdu policie nevyhne. Stejně tak se její účastníci budou muset podrobit dechové zkoušce, jestli nepili před jízdou alkohol. „Lepší je ale zaplatit pokutu za způsobenou nehodu, než čelit riziku nesprávného odhadu škody,“ zdůrazňuje Kotyrová.

Pokud přesto účastníci nehody dospějí k závěru, že policii nezavolají, je velmi důležité, aby vyplnili záznam o dopravní nehodě.Ten může mít v zásadě libovolnou formu, která bude obsahovat dané náležitosti (místo a čas nehody, identifikaci účastníků a podobně).

„Nejlepší je však využít tiskopis Záznam o dopravní nehodě, a jednu z kopií zaslat svým pojišťovnám. Tento tiskopis by měl mít každý řidič v autě. Při uzavření pojistky ho dostane od své pojišťovny,“ informovala Kotyrová.  

K usvědčení postačí dechová zkouška

V případě podezření, že ten druhý řidič požil alkohol, bude účastník nehody moci i při škodě nižší než 100 tisíc korun přivolat policisty, aby vykonali dechovou zkoušku. Právníci ovšem připomínají, že jestliže se podezření na alkohol neprokáže, mohl by se ten, kdo policisty přivolal, vystavit postihu za křivé obvinění.

Zásadní změnou ale je, že od 1. ledna bude k usvědčení řidiče, že pil alkohol, stačit dechová zkouška. Ta dosud byla jen orientačním měřením, a hodnotu důkazu pro přestupkové i trestní řízení a udělení bodů v rámci bodového systému měl až krevní rozbor po odběru řidičovy krve lékařem.

Řidiči sice zůstane právo vyžádat si krevní zkoušku, když se ale alkohol potvrdí, zaplatí za ni 500 korun a navíc mu policie naúčtuje náklady za odvoz k lékaři.

„Detekční přístroje, jimiž je policie vybavena, jsou už dostatečně přesné, aby mohly jednoznačně určit hladinu alkoholu v krvi,“ ujišťuje mluvčí Policejního prezídia Jiří Vokuš.

Změny v bodech se odkládají

Řidiči si naopak musí zřejmě ještě celý rok počkat na ministerstvem dopravy slibované změny v pravidlech silničního provozu a bodovém systému. Novelou zákona o provozu na pozemních komunikacích, která tyto změny obsahuje, se totiž Sněmovna bude v prvním čtení zabývat nejdříve v únoru.

Další změny platné od ledna 2009
Pokuty pro neplatiče povinného ručení
Pokutu až tři tisíce korun zaplatí řidič, který nemá při silniční kontrole po ruce doklad o zaplacení povinného ručení, tzv. zelenou kartu. A to bez ohledu na to, zda povinné ručení zaplatil či ne. Pro notorické neplatiče povinného ručení bude zaveden nový poplatek až 300 Kč za každý nezaplacený den (podle kubatury motoru). Pojišťovny si na neplatiče došlápnou díky přístupu k údajům z centrálního registru vozidel.
Ekologická daň za ojetinu
Při přihlášení starého auta do registru vozidel zaplatí přihlašovatel zvláštní poplatek od tří do deseti tisíc korun. Nová daň za ekologickou likvidaci vraků se bude vztahovat na vozy starší zhruba osmi let. Za přihlášení auta vyrobeného v roce 2000 zaplatí majitel tři tisíce korun, vůz z roku 1996 přijde na pět tisíc, nejstarší auta vyrobená v roce 1992 a dříve budou zpoplatněna částkou deset tisíc korun.
Radary s výstražnou cedulí
Strážníci městské policie budou od ledna moci měřit rychlost aut jen na území obce, která jejich sbor zřizuje, na úsecích, které jim k měření vytyčila státní policie, a za použití přenosných výstražných značek „Pozor radar“.
Razie ve firmách
Stačí, aby měla policie podezření, že v provozovně, ať už jde o továrnu nebo noční klub, dochází k trestné činnosti, a může do ní násilně vstoupit. Vstup má podle zákona povolen nejen do veřejných prostor, kam smějí zákazníci, ale i do zázemí firmy. A to i v noci nebo době mimo provoz podniku.
Zásahy v domácnostech
Odvrácení závažného ohrožení veřejného pořádku může být důvodem pro násilný vstup policie také do příbytku či na zahradu jakéhokoli občana. Doposud směli policisté vykopnout dveře jen tam, kde je ohrožen lidský život, hrozí větší škoda na majetku nebo existuje podezření, že je zde ukryta mrtvola. Porušením veřejného pořádku je přitom i banální pálení mokrého listí nebo hlučná zábava.
Taser a pytel přes hlavu
O čtyři položky více má od ledna seznam legálních donucovacích prostředků používaných policií. Jednou z nových zbraní je i taser, pistole vystřelující elektrody, které ochromí protivníkovi kosterní svalstvo. Mezinárodní organizace Amnesty International opakovaně varuje před jeho používáním, po zásahu taserem zemřely už stovky lidí. Seznam obsahuje i „prostředek k zamezení prostorové orientace“, tedy například kápi přes hlavu při převozu nebezpečných osob.
Povinná doručovací adresa
Nevyzvednutím obsílky s modrým pruhem se už člověk soudnímu stíhání nevyhne. Novela soudního řádu počítá s povinnými doručovacími adresami, ať už do domu nebo na e-mailovou schránku. Pokud si ani po deseti dnech adresát úřední zásilku fyzicky nevyzvedne, bude i tak považována za doručenou a dotyčný bude mít všechny povinnosti, jako by listinu převzal.
Účty a telefony pod dohledem
Skrývat se před zákonem bude od ledna možné jen bez mobilního telefonu a platební karty. Při pátrání po hledaných osobách bude mít policie přístup k informacím od operátorů i bank o pohybu mobilů či použití karet. Opatření má sloužit také při pátrání po pohřešovaných obětech trestných činů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám