Hlavní obsah

Řidič od Nažidel trvá na poruše

Právo, Romana Nájemníková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Pavel Krbec z Chebu, jehož ruce svíraly volant dvoupatrového neoplanu v tragickém okamžiku, kdy autobus u Nažidel na Českokrumlovsku vyletěl ze silnice a pohřbil ve svých troskách 19 lidí, se vyhlášení rozsudku v českobudějovické soudní síni nezúčastní.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Slavnostním podpisem memoranda stvrdili hejtman Milan Chovanec a primátor Martin Baxa spolupráci Plzeňského kraje a města Plzně v rámci projektu EHMK.

Článek

Na první pohled zcela zničený muž se netají tím, že má obavy z kontaktu s pozůstalými a příbuznými obětí. "Nevím, co bych jim řekl, co by chtěli slyšet. Že je mi to všechno hrozně líto...," řekl včera Právu v chebském bytě své družky, u které žije. Hlas se mu zlomí dřív, než dořekne větu.

Je psychicky na dně

Od samého počátku procesu v největší soudní síni českobudějovického justičního paláce je jeho místa na lavici obžalovaných prázdné. Z přelíčení se omluvil lékařským potvrzením. "Je na tom psychicky velmi zle," potvrzuje jeho advokát. Na rozsudek, který má padnout dnes a který ho může poslat za mříže i na deset let, čeká v bytě svých nejbližších.

Přestože zná verdikty znalců a svědectví šťastných, co smrtelnou jízdu přežili, nepřipouští si žádnou chybu, která by mohla být příčinou tragické havárie. "Je možné, že jsem na rovině jel vyšší rychlostí. Z kopce ale určitě ne. Havárii podle mě způsobila vada na zadní nápravě autobusu. Najednou mi to vyhodilo pravou zadní stranu. Neoplan byl pak už neovladatelný, nemohl jsem nic dělat," vrátil se ve vzpomínkách osmačtyřicetiletý muž. Autobusy řídí patnáct let.

Družka děti raději odstěhovala

Technickou závadu nebo konstrukční vadu vozu jako příčinu nehody ale znalci vyloučili. Jeden z nich ovšem upozornil na špatný stav vozovky v místě havárie. Pavel Krbec se kontaktu s médii vyhýbá. Strhané rysy vypovídají o tom, jak svůj osud prožívá. Prakticky každá vyřčená věta mu působila problémy. Pomáhala mu družka Jana, která si na týden, kdy se koná soudní proces, vzala dovolenou. Ta také na většinu otázek odpovídala, zatímco muž seděl u stolu téměř celou dobu se skloněnou hlavou.

"Děti jsem raději odstěhovala. Oběti nehody byly z Karlovarska, a tak stačilo, abych před naším domem viděla auto s karlovarskou značkou a bála jsem se. Oni ztratili své nejbližší a v zoufalství je člověk schopen čehokoli. Dokážu si představit, že pozůstalí prožívají peklo. Co bychom ale měli udělat, aby jejich bolest byla menší?" říká světlovlasá žena, která Krbce poznala před deseti lety.

"Vrah zabíjí úmyslně"

Také jí se zhroutil svět. Netají své pobouření nad internetovými stránkami, které si zřídil jeden z pozůstalých a na kterých je její druh nazýván vrahem. "Vrah přece zabíjí úmyslně," ohradila se žena, působící uklidňujícím dojmem. Podle ní se okolo kauzy vyrojila také řada nepravd.

 "Není třeba pravda, že celou noc před jízdou do Rakouska jezdil s taxi. Ráno jel pouze pro kolegu z nedalekého Drahova, se kterým se střídají. Taxikaří jen mimo sezónu," zdůraznila. Hořkou ironií osudu je, že obžalovaný řidič turisty z lyžařského zájezdu z Rakouska původně vézt neměl. "Dopravce potřeboval druhého řidiče, a tak požádal Pavla. Kdyby odmítl, nemusel by v létě dostat práci," dodala řidičova družka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám