Hlavní obsah

Říčky na východě Moravy hlásí druhý povodňový stupeň

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na západě sněhové přeháňky, východ České republiky skrápí v úterý déšť. Některé vodní toky přestávají vodu zvládat a jejich hladina stoupá k povodňovým stupňům.

BEZ KOMENTÁŘE: Stoupající hladina dřevniceVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Druhý povodňový stupeň už v dopoledních hodinách měla říčka Bystřička nad stejnojmennou vodní nádrží na Valašsku. Druhého stupně, který značí pohotovost, dosáhla i říčka Velká Stanovnice pod přehradou v Karolince na Valašsku. Na dalších šesti místech ve Zlínském kraji platí aktuálně první stupeň povodňové aktivity označující bdělost. Hladina stoupla na první povodňový stupeň v Luhačovickém a Ludkovickém potoku, v řece Olšavě v Uherském Brodě a na dvou místech řeky Dřevnice, která protéká Zlínem.

Hrozí silný vítr, sněhové jazyky i velká voda, varují meteorologové

Počasí

V krajském Zlíně první stupeň Dřevnice ještě nemá, ale blíží se k němu. Podle poledních měření hladina dosahuje více než 126 centimetrů při průtoku více než 38 kubíků za sekundu. Hladina prvního stupně je zde nastavena na 170 centimetrů. Zajímavé je porovnání průtoku za posledních šest dnů. Ještě 29. ledna protékalo Dřevnicí ve Zlíně pouze 0,5 kubíku vody za vteřinu, v úterý už je to téměř osmdesátinásobek.

Srážky doplní vodní nádrže

Hladiny řek v regionu stoupají kvůli vydatným srážkám. „Ohrožení majetku a zdraví lidí ale v tuto chvíli nehrozí. Vzhledem k tomu, že by srážky měly v průběhu dnešního dne ustávat, tak nepředpokládáme, že by se situace měla nějak dramaticky měnit,“ řekl ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podle Chmelaře byly povodňové stupně dosaženy především nad vodními nádržemi. „Vzhledem k hydrologické situaci během celé zimy i v předchozím období to poměrně vítáme, protože se nám daří ze srážek vodní nádrže plnit. Ve Zlínském kraji z nich můžeme odpouštět více vody, abychom si vytvořili další prostor pro zachycení případných dalších povodňových průtoků,“ uvedl mluvčí.

Na severu sněží, jinde komplikuje dopravu silný vítr

Domácí

Ve Zlínském kraji je nyní podle informací ČHMÚ zataženo s deštěm, případně deštěm se sněhem. Meteorologové v regionu očekávají postupně proměnlivou, převážně velkou oblačnost s přeháňkami, nad 400 metrů nad mořem se srážkami smíšenými nebo sněhovými. Večer se budou přeháňky objevovat už jen místy. Nejvyšší odpolední teploty vystoupají na dva až pět stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám