Hlavní obsah

Revoluce v umělém oplodnění, stát by ho mohl umožnit ženám bez souhlasu mužů

Umělé oplodnění by v Česku v budoucnu možná mohly podstoupit i samotné ženy bez toho, že by k tomu jako nyní musely mít souhlas muže. Je to jeden z návrhů opatření z chystané koncepce rodinné politiky, na které pracuje komise expertek a expertů, sdělila ve čtvrtek ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

O opatření, které má podpořit porodnost, se poprvé zmínila před několika měsíci. Komise by soubor svých doporučení měla brzy představit. Umělé oplodnění upravují zdravotnické zákony.

K zákroku ženy v Česku potřebují souhlas muže. Některé lidskoprávní organizace v minulosti za to Českou republiku kritizovaly. Poukazovaly na to, že ve vyspělé společnosti není přípustné, aby o těle ženy či její léčbě rozhodoval muž.

„Chceme, aby ženy v ČR mohly podstoupit umělé oplodnění, aniž by musely mít souhlas nějakého mužského partnera. Toto není nic inovativního. Platí to v řadě evropských zemí. Každou ženu, která se rozhodne mít dítě, bychom měli podpořit,” uvedla Marksová. Dodala, že se pravidla nyní stejně obcházejí.

Porodní boom pominul

Návrh, aby umělé oplodnění bylo i pro samotné ženy, předložil už téměř před deseti lety někdejší ministr zdravotnictví Topolánkovy vlády Tomáš Julínek (ODS). Lidovci, kteří tehdy byli v koaliční vládě, se postavili důrazně proti.

Záměr tak ze zdravotnické reformy vypadl. Odborná komise, která chystá opatření ke zvýšení porodnosti a na podporu rodin, o návrhu diskutuje znovu. Česko začalo pomalu vymírat. Loni zemřelo víc lidí, než kolik se narodilo dětí. Na svět přišlo 110 800 chlapců a děvčat.

Porodní boom z konce prvního desetiletí nového tisíciletí už pominul. Věk, v němž mají ženy první dítě, se také zvyšuje. Důvodem je i studium a práce. Ženy tvoří tři pětiny absolventů vysokých škol, své vzdělání chtějí po studiu také využít. Mnohým se partnera najít nepodaří.

Návrh se podle Marksové týká i věku pro umělé oplodnění a počtu oplodňovacích cyklů, které by se proplácely ze zdravotního pojištění. Nyní jsou tři, a to do 39 let ženy. Poslední novela věk snížila. Podle návrhu by to mohlo být do 43 let. Ministryně míní, že by se pokusy neměly hradit jen u prvního potomka, ale i u dalších.

Podpora chtěných dětí 

„Naprostá většina párů si musí ty cykly hradit. Je to finančně velice náročné. U nás se rodí poměrně málo dětí, každé chtěné dítě by mělo být podpořeno," sdělila Marksová. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) České televizi řekl, že by se zvyšování věku obával. „Přece jenom tu narážíme na medicínské hranice a zvyšující se rizika komplikací,” uvedl ministr.

Podle ČT opoziční politici návrh kritizují. Podle nich vychází vstříc ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Ten totiž založil před několika lety fond, pod který spadají kliniky asistované reprodukce.

„O tom, že je špatné v zákoně, že žena bez souhlasu partnera muže nemůže podstoupit umělé oplodnění, vím řadu let z doby, kdy ještě Andrej Babiš žádné kliniky nevlastnil. Opakuji - my tady bojujeme o právo každé ženy, která chce mít dítě, aby ho mít mohla. A je mi úplně jedno, kdo ty kliniky vlastní,” dodala Marksová.

Reklama

Výběr článků

Načítám