Hlavní obsah

Replika slavného legionářského vlaku je v Praze. I s původními kulomety

– Praha

Věrná replika vlaku, který v době první světové války křižoval Transsibiřskou magistrálu, ve čtvrtek slavnostně vypustila páru na pražském Nákladovém nádraží Žižkov. Tam bude od soboty 11. října k vidění pro veřejnost, aby tak připomněla slávu a zvýšila povědomí o Československých legiích v Rusku.

BEZ KOMENTÁŘE: Replika slavného vlaku v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

A k vidění je toho opravdu hodně. Na své si přijdou jak milovníci historie, tak i ti, kteří se chtějí zajímavou formou něco nového naučit. Součástí vlakové expozice je také rozsáhlá výstava textů, která návštěvníky seznámí s dobou, v níž legionáři působili.

Informuje o význačných osobnostech a nebudou chybět ani informace o legionářích, jejich činnosti, o bojích, kterých se účastnili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Samotný vlak čítá parní lokomotivu a několik vagonů. V soupravě lze navštívit například zdravotnický vagon s ukázkami dobových lékařských instrumentů, štábní vůz pro důstojníky, k vidění je i poštovní vagon nebo obytný vůz, v němž bojovníci pobývali.

Kulomety a děla? Taky máme

V dalších vozech mohou návštěvníci zhlédnout děla a kulomety, které jsou, dle slov jednoho z uniformovaných průvodců, původní. Poslední, plošinový vagon, nese na svých bedrech obrněný automobil Austin.

Personál v dobových uniformách

V jednotlivých vagonech na návštěvníky čekají školení odborníci, kteří jsou oblečeni v dobových uniformách. K nim můžou příchozí směrovat své dotazy.

Expozice Legiovlak bude v následujících letech migrovat Českou republikou. Projekt vznikl u příležitosti 100. výročí přísahy České družiny, která bojovala na straně ruské a francouzské armády v rámci tzv. Dohody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám