Hlavní obsah

Replika kostela v Gutech stále nemá dostatečné zabezpečení

Právo, Aleš Honus

Už několik měsíců se měla na místě vyhořelého dřevěného kostelíku v Třinci-Gutech dokončovat jeho replika. Dřevostavba už je v podstatě smontovaná, avšak nikoli v Gutech, ale u tesařské firmy v obci Hošťálková na Vsetínsku.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Tesaři pracují na dřevěné konstrukci vyhořelého kostela

Článek

Ostravsko-opavské biskupství ji ale dosud nemohlo převézt na původní místo, protože kvůli požadavkům hasičů zatím nebylo vydáno stavební povolení.

Biskupství v tomto týdnu dokončilo třetí návrh na protipožární zabezpečení kostela, kterým se nyní hasiči budou znovu zabývat.

Je to památka

Jádro vášnivého sporu spočívá v tom, že i replika kostela je považována za památku. Mimo jiné proto, že bude stát na dochovaných původních základech a při její výrobě byly použity stejné technologie a postupy jako při stavbě originálu v 16. století.

Devět, osm a tři a půl roku vězení. Soud potvrdil tresty za vypálení vzácného kostela v Třinci

Krimi

Hasiči tudíž požadují, aby byl objekt napojen přímo na pult centralizované ochrany Hasičského záchranného sboru ČR (HZS), biskupství zase prosazuje mnohem levnější napojení na soukromou bezpečnostní agenturu.

Podle hasičů je ovšem takové zabezpečení nedostatečné a projekt výstavby repliky vyhořelého kostela už dvakrát zamítli. Také třetí návrh, který byl hasičům odeslán v těchto dnech, počítá s původním typem zabezpečení.

Napojení na hasiče, nebo ostraha

„Náklady, účtované ze strany hasičů za napojení objektu na pult centralizované ochrany HZS, by měsíčně činily 7370 korun. Tyto platby nejsou v reálných možnostech věřících z Gutů,“ říká šéf stavebního odboru biskupství Václav Kotásek s tím, že kostel by byl napojen na zkušenou agenturu, která poskytuje své služby firmám i veřejným institucím už dvacet let.

Hasiči ale tvrdí, že stávající návrh nevylučuje nebezpečí z prodlení. „Nebyl by zajištěn rychlý a účinný zásah jednotek hasičů při hašení a záchranných pracích, pokud bude kontrolou bezpečnosti pověřena soukromá firma,“ řekl již dříve mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela s tím, že biskupství má jen dvě možnosti protipožární ochrany: buď napojení na pult HZS, anebo nepřetržitou strážní službu.

Pro kostel v Gutech se už vyrábějí zvony

Domácí

Kotásek s tím však nesouhlasí. Nový návrh, kterým se nyní hasiči mají zabývat, podle něj dokazuje, že by k žádnému prodlení nedošlo.

Kostel Božího těla v Třinci-Gutech, který pocházel z 16. století, shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení kostela tři 18leté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel, nejnižší pak ten, který budovu zapálil a v době činu nebyl plnoletý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám