Hlavní obsah

Rektor ZČU po výzvě studentů zváží, zda odebírat tituly až po volbách

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Odebírání neoprávněně získaných titulů na plzeňských právech se ještě oddálí. Rektor Západočeské univerzity (ZČU) Josef Průša, který bude v této věci rozhodovat, totiž ve středu dostal od skupiny studentů dopis s žádostí, aby počkal alespoň do konce volební kampaně. Průša s výzvou nesouhlasí, nicméně žádost předloží vedení univerzity.

Článek

„Osobně s tím nesouhlasím, ve čtvrtek nebo v pátek se s nimi ale sejdu a celou záležitost také probereme na vedení univerzity,“ řekl Právu Průša s tím, že se celá věc podle něj zdrží jen o několik dnů.

Dopis podepsalo dvaadvacet studentů univerzity, jen jeden z nich studuje práva. Proces odebírání titulů označují jako „hon na čarodějnice“.

„Vyzýváme vás, abyste nezavlékal naši univerzitu do předem prohraných soudních sporů, které by v konečném výsledku mohly stát i desítky miliónů korun a zničit ZČU,“ stojí mimo jiné v dopise, který rektora vyzývá i k tomu, aby nezatahoval univerzitu do politické kampaně.

Podle studentů slouží kauza kampani

„Je více než jasné, že celá kauza s odebíráním titulů má posloužit děkanovi Právnické fakulty ZČU (Jiří Pospíšil z ODS - pozn. red.) k jeho zviditelnění v parlamentních volbách bez ohledu na právo a současné právní normy,“ uvádí studenti. Podle nich si na aféře dělá kariéru i jejich někdejší kolega Martin Marek. Ten jako student práv na problémy upozorňoval a teď je krajským lídrem Strany zelených.

Rektor v pátek dostal od vedení právnické fakulty šest návrhů, které se týkají absolventů doktorských studijních programů, a teď je na něm, aby jim rozeslal oznámení o začátku správního řízení vedoucího k odebrání titulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám