Hlavní obsah

Rektor ZČU po výzvě studentů zváží, zda odebírat tituly až po volbách

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Odebírání neoprávněně získaných titulů na plzeňských právech se ještě oddálí. Rektor Západočeské univerzity (ZČU) Josef Průša, který bude v této věci rozhodovat, totiž ve středu dostal od skupiny studentů dopis s žádostí, aby počkal alespoň do konce volební kampaně. Průša s výzvou nesouhlasí, nicméně žádost předloží vedení univerzity.

Článek

„Osobně s tím nesouhlasím, ve čtvrtek nebo v pátek se s nimi ale sejdu a celou záležitost také probereme na vedení univerzity,“ řekl Právu Průša s tím, že se celá věc podle něj zdrží jen o několik dnů.

Dopis podepsalo dvaadvacet studentů univerzity, jen jeden z nich studuje práva. Proces odebírání titulů označují jako „hon na čarodějnice“.

„Vyzýváme vás, abyste nezavlékal naši univerzitu do předem prohraných soudních sporů, které by v konečném výsledku mohly stát i desítky miliónů korun a zničit ZČU,“ stojí mimo jiné v dopise, který rektora vyzývá i k tomu, aby nezatahoval univerzitu do politické kampaně.

Podle studentů slouží kauza kampani

„Je více než jasné, že celá kauza s odebíráním titulů má posloužit děkanovi Právnické fakulty ZČU (Jiří Pospíšil z ODS - pozn. red.) k jeho zviditelnění v parlamentních volbách bez ohledu na právo a současné právní normy,“ uvádí studenti. Podle nich si na aféře dělá kariéru i jejich někdejší kolega Martin Marek. Ten jako student práv na problémy upozorňoval a teď je krajským lídrem Strany zelených.

Rektor v pátek dostal od vedení právnické fakulty šest návrhů, které se týkají absolventů doktorských studijních programů, a teď je na něm, aby jim rozeslal oznámení o začátku správního řízení vedoucího k odebrání titulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám