Hlavní obsah

Rekordman ve Sněmovně: poslanec ODS Petruška dluží 12 miliónů

Právo, ada, nig
Praha

Až v poslední den lhůty pro odevzdávání majetkových přiznání trumfl všechny své kolegy v parlamentu poslanec ODS Daniel Petruška, který je lídrem pardubické kandidátky. Přiznal, že jeho závazky koncem loňského roku byly 12 miliónů korun.

Foto: Právo

Poslanec ODS Daniel Petruška

Článek

Z hypotéky má splatit 10,5 miliónu a zbývající sumu dluží soukromé osobě, Karlu Riedlovi.

Petruška za loňský rok nepřiznal ani korunu vedlejších příjmů, ačkoli uvádí, že působí v pěti firmách a je členem dozorčí rady Pozemkového fondu.

Na druhé místo Petruška odsunul poslance Jiřího Janečka (ODS), jehož výše dluhu - hypotéky a leasingu - činí 6,6 miliónu. Tomu na paty šlape senátor Jan Horník (ED) s celkovým dluhem téměř 6,2 miliónu, následován exministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS), jehož závazek je 4,6 miliónu. Langer navíc dluží další 1,1 miliónu olomouckému podnikateli Ivanu Kyselému.

Několika politikům zbývá k zaplacení více než čtyři milióny. Např. expremiérovi Mirku Topolánkovi 4,3 miliónu, šéfovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD) 4,4 miliónu. Čtyři milióny dluží také senátor Ivo Bárek (ČSSD), který si pořídil dům za 5,2 miliónu a byt za 176 tisíc. Kvůli bydlení se zadlužil i šéf zelených Ondřej Liška, jehož hypotéka loni činila 2,5 miliónu.

Šťastný vylepšil byt za 5,7 miliónu korun

Na stavební rekonstrukci bytu si přes 4,9 miliónu půjčil i poslanec Boris Šťastný (ODS). Ten se o své investici rozepsal podrobněji: Celkově ho vyšla na téměř 5,7 miliónu korun. Jen kuchyně ho stála 855 tisíc, za vestavěné spotřebiče dal 461 tisíc, oplocení ho přišlo na 108 tisíc. Uvedl, že si také koupil pračku se sušičkou za 57 tisíc.

Šťastný patří k poslancům, u kterých by nemělo dojít k pochybnostem, zda jsou schopni své závazky splácet, protože si loni k poslaneckému platu ještě bokem vydělal téměř 3,5 miliónu korun.

Jen za poradenství pro firmu Aspen Sport Vestec, do jejíhož areálu jezdil hrát tenis prezident Václav Klaus, inkasoval 2,7 miliónu, zbytek mu vyneslo překladatelství pro stejnou společnost, členství ve správní radě VZP a poradenství pro Správu Pražského hradu, za které dostal 260 tisíc korun.

Mezi poslanci jsou i takoví, kteří o svou budoucnost nemusejí mít strach, žádné dluhy je netíží a navíc si loni přišli vedle svých poslaneckých příjmů na milióny.

Mezi senátory-milionáře - alespoň pokud jde o přiznané vedlejší příjmy - se zařadili vedle exministra zahraničí Karla Schwarzenberga také herec, majitel Divadla Na Fidlovačce a spolumajitel hospody U kalicha Tomáš Töpfer (ODS) s více než 2,2 milióny za autorská práva a pronájem nemovitosti, a také Tomáš Grulich, který se zbavil svého podílu ve firmě Tiskárna Flota za více než 1,5 miliónu.

Více než miliónové vedlejší příjmy přiznali také senátoři Jan Hálek a Pavel Sušický. Hálek si jako profesor na olomoucké univerzitě vydělal téměř 1,2 miliónu, Sušickému vynesla milión jeho soukromá oční ordinace v Ústí nad Labem. Ten však přiznal, že má prakticky ve stejné výši i dluhy, které musí splácet.

Reklama

Výběr článků

Načítám