Hlavní obsah

Registrační značka auta na přání láká, Češi nedočkavě vyhlížejí zákon

Novinky, val
Praha

Možnost zvolit si libovolnou kombinaci písmen a čísel na registrační značce Čechy zjevně zaujala. Poté, co vláda v květnu schválila novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, který má toto umožnit, začali se po nich někteří pídit na přepážkách dopravních odborů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zájemci o značku na přání si budou moci vybrat libovolnou alfanumerickou kombinaci.

Článek

Odtud ale odchází s nepořízenou, zákon totiž ještě čeká na souhlas parlamentu a prezidenta. Pak by teprve bylo možné získat za deset tisíc korun dvě tabulky na motorové vozidlo.

„Uvedená problematika se řeší již mnoho let. Tomu odpovídá i množství informací v médiích, kdy se vždy hovořilo pouze o záměru či možném návrhu změny příslušného zákona. Někteří občané tyto informace berou jako hotovou realitu, a pak se obracejí na úřady s dotazy, kdy zákon bude platit,“ popsal Novinkám situaci na plzeňském magistrátu vedoucí tamního odboru registru vozidel a řidičů Jiří Marek.

Zájem o tzv. espézetky na přání projevují lidé po celé republice, byť se zatím nejedná zrovna o enormní poptávku, ale řádově spíše jednotky dotazů. Zkušenosti s tím mají například v Chomutově, Olomouci, Pardubicích či Vsetíně. „Většinou ale všichni čekají na schválení novely zákona č. 56/2001 Sb.,“ podotkla Jana Čadová z vsetínského městského úřadu.

O tom, že se někteří po registračních značkách s libovolnou kombinací čísel a písmen ptají, vědí i na ministerstvu dopravy. „Zaznamenali jsme, že někde již mají zájem,“ řekl Novinkám mluvčí resortu Martin Novák. Zájemce se snaží prostřednictvím médií informovat, že zákon ještě není schválen. „Žádat o registrační značku na přání je předčasné. Tyto informace dostávají i na obcích, kde o ně někteří jedinci žádají,“ upřesnil.

Konec pokoutního obchodu pro papaláše

Vláda schválila novelu na konci května, o podobné možnosti libovolných alfanumerických znaků se však diskutovalo již léta. Hlavním smyslem mělo být ukončení dosavadní praxe, kdy se tzv. papalášská čísla rozdávala na úřadech podpultovým prodejem. "Domníváme se, že dojde k výraznému omezení prostoru pro případné korupční jednání," komentoval v květnu rozhodnutí vlády ministr dopravy Pavel Dobeš.

Ten si ale od novely slibuje také finanční příjem. Resort, z jehož kasy jdou peníze na výrobu značek, totiž kvůli jejich zvyšujícímu se výdeji platí stále více peněz. Nově by proto například měly jednotlivé dopravní odbory ministerstvu hradit náklady za výrobu značek. Novela počítá také s možností převedení značky z jednoho vozu na jiný nebo ponechat původní značku na vozidle při jeho převodu na jiného majitele.

Značka na přání bude moci mít o jeden znak navíc, tedy osm znaků. Nebude smět obsahovat například vulgarismy. Zájemci si budou moci určitou kombinaci znaků zarezervovat.

Anketa

Plánujete mít vlastní registrační značku na autě?
Ano
15 %
Ne
85 %
Celkem hlasovalo 21638 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám