Hlavní obsah

Reformu podpoří všichni poslanci ODS včetně Tlustého

– PRAHA

Reformu veřejných financí podpoří při úterním v hlasování ve Sněmovně všech 81 poslanců ODS včetně rebelů v čele s Vlastimilem Tlustým. Vyplývá to z pondělního prohlášení výkonné rady ODS, které před novináři přednesl premiér Mirek Topolánek. Vlastimil Tlustý jeho slova potvrdil.

Článek

"Výkonná rada ODS vítá a podporuje koaliční prohlášení k návrhu zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů a novele zákona o dani z příjmu. Toto prohlášení považuje výkonná rada ODS za jednoznačný závazek koalice řešit v první polovině roku 2008 na základě aktuálního rozpočtového a mzdového vývoje problém, který vznikl v oblasti slevy na dani u některých příjmových skupin," citoval Topolánek z usnesení výkonné rady.

Podle premiéra tato dohoda a závazek garantuje, že reformu podpoří všech 81 poslanců a 41 senátorů ODS.

Tlustý: je to vítězství zdravého rozumu

Dohoda lídrů koalice z pondělního odpoledne o budoucí novele reformy původně neuspokojila rebelující poslance ODS v čele s Tlustým. Současnému návrhu vytýkali, že by se v roce 2009 daňové zatížení některých lidí ve srovnání s rokem 2008 zvýšilo. Tlustý poukazoval právě na nejasnou vymahatelnost takové dohody. K podpoře reformy se přihlásil teprve poté, co vedení ODS označilo koaliční dohodu o pozdější novele zákona za závazek.  

"To, že se podařilo dospět k tomu, že lídři koalice a celá vládní koalice se zavázala k tomu odstranit problém, který vznikl na oněch schodech postupného snižování daně z příjmu fyzických osob, to já samozřejmě považuji za vítězství všech a za vítězství zdravého rozumu," komentoval výsledek jednání Tlustý, který se jednání výkonné rady zúčastnil, přestože není jejím členem.

Šance na schválení reformy výrazně stouply

Dolní komora by měla o reformě hlasovat v úterý. Pondělní závěr výkonné rady významně zvyšuje šance vlády, že balík daňových, sociálních a zdravotních zákonů přes odpor ČSSD a KSČM prosadí.

Zatím není zcela jasné, jak se k reformě postaví lidovec Ludvík Hovorka. Pokud ale nenastane další zvrat a reformu podpoří všichni ostatní poslanci koalice spolu s nezařazenými poslanci Milošem Melčákem a Michalem Pohankou, obejde se kabinet i bez Hovorkova hlasu.

Vláda říká, že reforma je nezbytná, aby se zastavil růst deficitů veřejných rozpočtů. Podle socialistů a komunistů veřejným financím nepomůže a navíc na ní většina společnosti prodělá, výhodná je podle levice jen pro nejbohatší.

Reklama

Související články

Sněmovna pro tento týden s reformou skončila

Poslanci ve středu odpoledne ukončili projednávání druhého čtení reformy veřejných financí. Na konečně schvalování se bude čekat do příštího týdne. Schůze bude...

Výběr článků

Načítám