Hlavní obsah

Reforma zřejmě projde, Melčák s Pohankou ji podpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka zvolení za ČSSD ve středu oznámili, že podpoří vládní návrh reformy veřejných financí. Dohodli se na tom s premiérem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Koalice tak zřejmě s reformou ve Sněmovně uspěje, přestože pro ni nezvedne ruku lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

Článek

Ve společném prohlášení se Topolánek s Melčákem a Pohankou shodli na tom, že rostoucí deficit veřejných financí ohrožuje stabilitu, a proto je třeba ho zastavit. Předseda vlády oběma poslancům kývnul na jejich priority, které se týkají následujících úprav:

:: bude zachována stávající úprava a daňové zvýhodnění stravenek

:: bude rozšířen výběr pojistného na zdravotní pojištění, tzv. funkčních požitků, což přinese pojišťovnám dodatečně zhruba 1,3 mld.

:: následně bude prosazena stejná úprava pro sociální pojištění, což přinese další prostředky do fondu sociálního pojištění

:: úspory z regulace vzniklé v jednotlivých segmentech zdravotní péče budou využity v těchto segmentech

:: ředitele VZP nebude jmenovat a odvolávat vláda

:: bude zvýšena hranice povinnosti vedení podvojného účetnictví pro podnikatelské subjekty na 25 mil. korun ročního obratu

:: bude prosazen návrh, který povede k zatraktivnění našeho daňového prostředí pro společnosti hospodařící ve strukturách holdingu

Pohanka s Melčákem se s premiérem rovněž dohodli na tom, že je třeba podporovat zaměstnávání studentů, postihovat černé práce, vyplácet pohřebné ve stavu hmotné nouze a prosadit reformy justice.

Opozici se nepodařilo oddálit hlasování

Opozičním stranám ČSSD a KSČM se během středečního jednání nepodařilo oddálit rozhodnutí o vládní reformě financí. Snahu o vrácení reformy k novému projednání vysvětlili tím, že koalice teprve ráno předložila pozměňovací návrh o rozsahu 62 stran.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek již v úterý uvedl, že tento způsob prosazování změn v zákonech svědčí o amatérismu a improvizaci. Topolánek to odmítl.

S hlasy Melčáka a Pohanky má reforma šanci na úspěch

"Poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka jsou připraveni takovouto dohodu a kompromis podpořit a hlasovat pro její přijetí v Poslanecké sněmovně," praví se v prohlášení.

Pozměňovací návrh, na kterém se koalice shodla, podpoří i exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS), který byl dosud také proti. "Výsledek je pozitivní, došlo ke skutečnému snížení daní," odpověděl Tlustý na dotaz, zda si lidé polepší a budou mít víc peněz.

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka oznámil, že reformu nepodpoří, protože má výhrady k části, která se týká zdravotnictví. Vadí mu, že by děti měly platit poplatky u lékaře a také zahrnutá novela zákona o kategorizaci léčiv.

Pokud bude lidovec Hovorka jediným rebelujícím poslancem v řadách koalice, reforma s Melčákovou a Pohankovou pomocí projde. Opozice reformu odmítá, podle ČSSD a KSČM vládní balík většinu lidí poškodí.

Reklama

Související články

Reformu má změnit souhrnný návrh koalice

Koalice by měla k reformě veřejných financí předložit jeden společný pozměňovací návrh. Shodli se na tom na páteční schůzce lídři ODS, lidovců a zelených....

Kritik reformy Hovorka: ustupovat nehodlám

Poslanecký klub lidovců nebude zřejmě při schvalování reformy veřejných financí jednotný. Poslanec Ludvík Hovorka nezvedne ruku pro reformu, pokud...

Výběr článků

Načítám