Hlavní obsah

Řediteli budějovického DP zaplatili lístek na utkání Sparty v Německu makléři

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz
České Budějovice

Slavoj Dolejš (TOP 09), zastupitel a ředitel dopravního podniku v Českých Budějovicích, jehož jediným akcionářem je město, si vyrazil do německého Gelsenkirchenu na fotbalový zápas Schalke 04–Sparta Praha za peníze generálního makléře města. Lístek hradila renomovaná makléřská a pojišťovací společnost Renomia.

Foto: c-budejovice.cz

Slavoj Dolejš

Článek

Ta je, jak Právu potvrdil první náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD), generálním makléřem Českých Budějovic. Ředitelka českobudějovické pobočky Renomie Lucie Kvapilová informaci Práva o bonusech pro klienty nezpochybnila, ale přehled o tom, kdo je konkrétně získal, je, jak uvedla, v kompetenci marketinkového oddělení v pražské centrále.

Dolejš na tom nevidí ale nic problematického. Vstupenku mu prý dal jeho známý a ne přímo makléřská společnost. „Já myslím, že to nebylo nic špatného, protože Renomia nás (Dopravní podnik pozn. Práva) nepojišťuje a ještě ke všemu jsem nebyl pozván já, měl jsem druhé místo od někoho jiného, kdo mi to nabídl. V tom nevidím žádný střet zájmů, když máme jiného makléře. Renomia dělá makléře městu, ale to já přece nemůžu vůbec ovlivnit, to prochází procesem toho magistrátu,“ reagoval Dolejš. Dodal, že DP má za makléře na dva roky jinou společnost.

Právo však zjistilo, že Renomia učinila podobnou nabídku na zápas se Spartou také jednomu ze současných koaličních zastupitelů. Ten však odmítl a Právu to také potvrdil s tím, že nechce, aby bylo jeho jméno uvedeno, neboť považuje za zcela logické, že takové nabídky by zastupitelé přijímat neměli.

V tom nevidím žádný střet zájmů
Slavoj Dolejš

Obdobně jako Dolejš se už ale vyjadřovala v roce 2003 tehdejší náměstkyně primátora Ivana Popelová, která neuměla vysvětlit, kdo ji financoval služební cestu do Francie, neboť město ji nehradilo. Tehdy vzniklo podezření, že francouzský výlet financovala jedna z významných stavebních firem, jejímž vlastníkem byla francouzská společnost.

Českobudějovické radní a zastupitele, které Právo oslovilo a ptalo se na Dolejšův výlet do Gelsenkirchenu, dotaz zaskočil.

Měl dát vědět

„Jsem přesvědčen, že pan Dolejš neučinil dobře, a to ať již lístek dostal přímo od společnosti, nebo od známého. Renomii chápu, u tak velké společnosti jsou bonusy pro firemní zákazníky běžné, ale je třeba si uvědomit, že v tomto případě nejde o soukromou osobu či společnost, ale představitele města. To je něco naprosto jiného. Myslím, že ředitel mohl vedení o své cestě na náklady makléřské společnosti informovat,“ reagoval Podhola.

Obdobný názor zastává i další z náměstků primátora František Konečný (ANO). „Pokud bych věděl, že to financuje společnost, která je ve městě, pak bych to osobně neudělal. Jestli to však nevěděl, pak je to trochu něco jiného. Jakýkoliv závazek do budoucna je ale špatně,“ řekl.

Radní za ODS Michal Šebek se domnívá, že obdobné nabídky jsou prostě nepřijatelné a může jít o závazek do budoucna. „Nechápu, že tak vysoký manažer může něco takového přijmout a není ochoten si návštěvu fotbalu v Německu uhradit ze svých peněz,“ podivoval se radní.

Reklama

Výběr článků

Načítám