Hlavní obsah

Ředitele opavské městské policie prověřují kvůli zneužití pravomoci

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Kriminalisté začali prověřovat vážné podezření, že ředitel opavské městské policie Milan Kokoř zneužívá své postavení a beztrestně parkuje svými soukromými vozy v zákazech, aniž by mu za to hrozila pokuta. Jeho dvě auta se objevila na interním seznamu vozidel, která strážníci nemohou za porušování zákazu stání pokutovat. Na seznam byla obě auta zařazena loni 20. listopadu, pouhý den poté, co dostal ředitel za stěrač lísteček kvůli parkování v zákazu.

Foto: Archiv Městské policie Opava, .

Článek

Na takzvaném blacklistu - elektronickém seznamu, kterým disponují strážníci, je zhruba 1500 automobilů. Většinou jde o vozy držitelů rezidentních parkovacích karet, kteří mají oprávnění parkovat na vyhrazených místech v centru města, ale také například o služební auta policie. Ta mohou výjimečně parkovat i v zákazu. To, že se na seznamu objevila i soukromá auta ředitele strážníků, natolik rozčílilo jeho podřízené, že prostřednictvím odborové organizace sepsali trestní oznámení.

Šéf okresního státního zastupitelství Michal Koflák potvrdil Právu, že policie celou záležitost důkladně prověří. „Trestní oznámení jsme už v pátek předali policii. Prověřovat se to určitě bude,“ řekl Koflák. Zda bude někdo ze zneužívání pravomocí úřední osoby obviněn, anebo se trestní oznámení odloží jako nedůvodné, bude podle něj jasné do dvou měsíců.

Foto: Archiv Městské policie Opava, .

Ředitel strážníků neoprávněně parkuje s bílou oktávií v centru Opavy. Přestupek z roku 2010 vyřešili strážníci se svým šéfem domluvou. Podruhé mu dali lísteček za stěrač loni v listopadu a od té doby už ho prý pokutovat nesmí.

Případem se budou zabývat kriminalisté z jiného okresu, protože Kokoř v minulosti pracoval u opavské státní policie. „Po zajištění prvotních úkonů bude věc zřejmě předána do některého ze sousedních územních odborů,“ potvrdil v úterý opavský policejní ředitel Radovan Krygel.

Ředitelova auta na blacklistu

Zástupce odborů Městské policie v Opavě Ivo Špičák řekl Právu, že ředitelova auta se objevila na takzvaném blacklistu pouhý den poté, co byl loni v listopadu přistižen při parkování v pěší zóně.

„Strážníci ho teď nemohou řešit. Může tak například porušovat zákaz stání,“ řekl Špičák, který to považuje za zcela jasné zneužití pravomoci. Odborová organizace proto podala trestní oznámení jak na ředitele Kokoře, tak na náměstka primátora Daniela Žídka (ČSSD).

Právě Žídek povolil, aby ředitel svá auta používal pro služební účely. A to přesto, že městská policie má dostatek služebních aut. „Zažádal si o používání soukromých vozidel pro služební účely a já jsem mu to povolil,“ přiznává Žídek s tím, že na tom nevidí nic špatného. Zároveň ale odmítá, že by si díky tomu mohl ředitel parkovat, kde se mu zlíbí.

Šéf strážníků Milan Kokoř tvrdí, že se ničeho špatného nedopustil. „Neporušil jsem žádný zákon,“ řekl. Popřel informaci, že by ho podřízení nesměli pokutovat, pokud se dopustí přestupku. „Nikde není napsané, že mě nesmí pokutovat, když stojím v zákazu. Jsem na tom stejně jako každý jiný řidič,“ řekl.

Strážníci parkování šéfa neměli vůbec řešit

Z dokumentu, který má redakce Práva k dispozici, ale plyne, že to není pravda. U registračních značek obou aut Milana Kokoře je červeným písmem poznámka, že jde o vůz ředitele, který je na základě povolení náměstka primátora používán ke služebním účelům. „Pro každého strážníka je to naprosto jasná informace, že stání v zákazu nemá řešit,“ řekl k tomu Špičák.

Celá záležitost se dostala minulý týden i na program opavského zastupitelstva. Opozice vyčítá náměstku Žídkovi řadu dalších problémů, které v městské policii panují. Zastupitel za ODS Marek Veselý upozornil mimo jiné na to, že Žídek ve svém služebním autě vozí modrý majáček. Náměstek se ale hájí tím, že má ve své gesci mimo jiné krizové řízení a maják má v autě pouze pro případ, že by se musel rychle v případě vzniku mimořádné situace přesunout městem.

Reklama

Výběr článků

Načítám