Hlavní obsah

Psychiatr Cyril Höschl končí ve funkci šéfa Národního ústavu duševního zdraví

Ředitel Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) Cyril Höschl odstupuje ze své pozice. K odchodu podle svých slov směřoval už několik let, ale byl opakovaně požádán, aby napřed dokončil některé úkoly. S výměnou ministra zdravotnictví jeho krok prý nesouvisí. Jeho rezignaci v pátek po vzájemné domluvě přijal ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cyril Höschl

Článek

„Důvod byl ten, že já jsem zřejmě vůbec nejstarší ředitel přímo řízené organizace ministerstva zdravotnictví v zemi,” řekl jednasedmdesátiletý Höschl. „Je na čase předat manažerské povinnosti té mladší a střední generaci, která není tak ošoupaná,” dodal.

Höschl řídil ústav od roku 2015, kdy instituce vznikla transformací z Psychiatrického centra Praha. To vedl Höschl také, a to již od roku 1990.

V čele NÚDZ setrvá stávající ředitel do doby, než resort zdravotnictví vybere jeho nástupce.

Začal online festival Týden mozku

Věda a školy

Podle ministerstva zdravotnictví, které o rozhodnutí informovalo, se nyní Höschl chce věnovat odborným zájmům a činnostem, které musel kvůli budování a řízení ústavu upozadit. Konkrétně se bude věnovat částečným úvazkům, v ambulanci a také výuce na 3. lékařské fakultě.

„Panu řediteli jsem za jeho práci, kterou pro ústav, ale i pro českou a evropskou psychiatrii za několik desítek let odvedl, poděkoval a popřál mu hodně štěstí v jeho osobním životě i v dalších pracovních výzvách. Národní ústav duševního zdraví je intenzivně zapojen v procesu reformy péče o duševní zdraví, která je jednou z priorit ministerstva zdravotnictví. Věřím proto, že pan profesor bude aktivity reformy nadále podporovat, byť v jiné pozici a s menší tíhou zodpovědnosti za její úspěšný průběh,“ řekl k věci Arenberger.

Výběrové řízení by ministerstvo zdravotnictví mělo vypsat v nejbližší době.

Reklama

Související témata:

Související články

Vliv pandemie covidu-19 na duševní zdraví

Nárůst depresivních a úzkostných stavů ve společnosti je v poslední době zřetelný. Podíl na tom mají obavy z nemoci covid-19 i zavedená restriktivní opatření,...

Výběr článků

Načítám