Hlavní obsah

Ředitel ČT Janeček bude mít plat 110 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plat generálního ředitele České televize (ČT) Jiřího Janečka bude do října činit 110 000 korun měsíčně. Rozhodla o tom Rada ČT. Ve srovnání s platy manažerů v soukromé sféře je to výdělek spíše podprůměrný. Platy běžných vrcholových manažerů soukromých firem bývají kolem 150 000 korun, ředitelé velkých korporací dostávají až milióny ročně.

Foto: Pavel Reichard

Souboj mezi Retiariem (vlevo se sítí) a Murmillem předvádí Ars Gladiators jako jedna z mála šermířských skupin.

Článek

Ohodnocení šéfa veřejnoprávní televize rada na podzim znovu projedná. Ve středu se totiž členové rady nebyli schopni dohodnout na pohyblivé části platu.

V případě odvolání dostane Janeček jako odstupné šest měsíčních platů, odsouhlasila rada. Na šest měsíců stanovila i konkurenční doložku, tedy zákaz po odchodu z funkce pracovat u konkurence ČT.

Problém je v prémiích

Rada také hovořila o tom, že ředitel by mohl navíc ročně dostat až 400 000 korun. Členové rady se však na kritériích, od kterých by se měla tato pohyblivá částka odvíjet, nedohodli.

Janeček proto do října bude dostávat pouze fixní část. Člen rady Milan Horálek navrhoval, aby se pohyblivá odměna vyplácela podle hospodářských výsledků televize. S tím ale mnozí členové nesouhlasili a odmítl to i sám Janeček.

Uvedl, že nyní nemůže být hodnocen podle něčeho, co dosud nemohl ovlivnit. Narážel přitom na skutečnost, že do svého zvolení minulou středu prozatímně zastával funkci ředitele zpravodajství a ekonomickou strategii televize mohl ovlivňovat jen omezeně.

"Nemám nic proti tomu, aby byla pro mě nastavená kritéria přísná. Chci ale dostávat peníze za to, co můžu ovlivnit," řekl. I většina členů rady se v diskusi přikláněla k tomu, že činnost ředitele není možné hodnotit pouze podle hospodaření televize, ale že je třeba zvážit naplňování jejího programového veřejnoprávního poslání.

Balvín měl odstupné 10 platů

Předchozí stálý ředitel Jiří Balvín, který byl loni v listopadu odvolán, pobíral měsíčně 90 000 korun. Navíc mohl dostat až čtyřicet procent platu. Balvín navíc měl ve smlouvě, že pokud bude odvolán bez udání důvodu a současně odejde z ČT, dostane spolu se zákazem práce pro konkurenci na půl roku a dvouletou lhůtou mlčení desetinásobek měsíčního platu.

Média uváděla, že Balvínův předchůdce Jiří Hodač měl platový výměr 100 000 korun a odstupné ve výši tří měsíčních platů. Fixní plat generálního ředitele ČT vychází ze statistických ukazatelů, reflektuje prostředí státní a veřejné správy i podnikatelského sektoru.

Reklama

Související články

Zpravodajství ČT vede Ota Černý

Řízením zpravodajství České televize (ČT) je ode dneška pověřen dosavadní šéfredaktor sportu Ota Černý. Rozhodl o tom nový generální ředitel televize Jiří...

Výběr článků

Načítám