Hlavní obsah

Ředitel BIS za úniky nemůže, shodli se politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel BIS Jiří Lang není odpovědný za únik informací z této tajné služby. Po jednání komise pro kontrolu BIS to v pátek novinářům řekli premiér Mirek Topolánek (ODS) a předseda komise Jeroným Tejc (ČSSD).

Článek

Lang nebyl v době, kdy došlo k úniku informací, pověřen vedením BIS, tudíž vinu za incident nenese.

"Nebyla ohrožena bezpečnost České republiky. Podařilo se dohledat a zajistit informace a v tuto chvíli nic nehrozí," dodal premiér.

Pracovník, který se pokusem o zneužití informací provinil, pracuje nyní v jiné bezpečnostní službě. Topolánek uvedl, že věcí by se mělo zabývat státní zastupitelství. To případ již spolu s inspekcí BIS vyšetřuje.

BIS nedávno připustila, že data, týkající se pravděpodobně privatizace a výběrových řízení, před třemi lety vynesl bývalý pracovník služby. V době úniku ale prý byly informace již tři roky staré. Později se je údajně pokoušel zpeněžit, k čemuž však nedošlo.

Podle BIS sice byly utajované informace ohroženy, ale nebyly zneužity a nedostaly se k lidem, kteří by je mohli nějak použít. Někteří odborníci to však zpochybňují.

Navýšení rozpočtu BIS

Premiér uvedl, že o události byl informován v roce 2006. Šlo prý o nelegálně pořízené kopie, a informace tedy tajná služba neztratila. "Šlo o selhání jednotlivce, a ne systému," upřesnil.

Topolánek s poslanci také jednal o chystané reorganizaci tajných služeb. Plán reorganizace je podle něj nyní ve stadiu věcného záměru, který budou projednávat poslanci a senátoři. Podrobnosti ale nechtěl sdělit.

V souvislosti s únikem řekl, že by se nebránil navýšení rozpočtu BIS. Peníze by měly službě pomoci lépe chránit tajná data. Například nedávnou žádost nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, aby se BIS zabývala únikem informací z trestních spisů, by prý služba nebyla schopna z kapacitních důvodů vůbec splnit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám