Hlavní obsah

Ředitel BIS Lang končí, z funkce odejde v polovině listopadu

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang skončí po 11 letech ve funkci. Odejít by měl k 15. listopadu, napsal týdeník Respekt. Jeho odchod už projednala Bezpečnostní rada státu. Ještě předtím by měl být Lang povýšen do druhé generálské hodnosti, tvrdí Respekt.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf BIS Jiří Lang

Článek

Mluvčí BIS Jan Šubert nechtěl zprávu komentovat. „Na Langův odchod nejsou vyvíjeny žádné vnější tlaky. Ta věc je výhradně jeho osobní rozhodnutí,” řekl.

Zatím není jasné, kam po odchodu z BIS zamíří. Podle Respektu by mohl přejít do Bruselu, limitovala by ho ale jeho špatná angličtina.

Osmapadesátiletý Lang do zpravodajských služeb vstoupil v roce 1990. Od roku 1996 byl náměstkem služby a v roce 2003 se stal jejím ředitelem. Do hodnosti generála ho v roce 2007 jmenoval tehdejší prezident Václav Klaus.

Server připomíná, že Langovo působení v čele BIS je spojeno s mnoha přehmaty a kontroverzemi. Na jednu stranu získala tajná služba personální stabilitu, na druhou stranu umožnil rozdělení služby na několik skupin soupeřících mezi sebou o moc a objevily se i některé přehmaty.

Maléry kontrarozvědky

Jedním z nejznámějších je například únik nahrávek lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma. Lang z něj obvinil bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka, jeho vina se ale dosud neprokázala.

BIS byla v poslední době také kritizována za stíhání některých svých zaměstnanců za údajné zneužité pohonných hmot ze služebních aut. Většinu obviněných soud následně osvobodil, jeden z nich podezření neunesl a spáchal mezitím sebevraždu.

BIS působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám