Hlavní obsah

Řecký velvyslanec se vrátí do Prahy, Zaorálek prý Zemanových výroků lituje

Novinky, zpe, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Řecký velvyslanec Panajotis Sarris, kterého z Prahy povolaly Atény na konzultace kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana, se po Vánocích vrátí do Česka. Informoval o tom šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), který ve středu telefonoval se svým řeckým protějškem. Podle televize CNN žádal v rozhovoru o prominutí. Řecká média uvedla, že Zaorálek Zemanových výroků lituje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Diplomatická roztržka s Řeckem urovnaná. Řecký velvyslanec v ČR se po Vánocích vrátí zpět do Prahy,“ napsal na Twitter Zaorálek. Telefonát s řeckým ministrem zahraničí Nickem Kotziasem probíhal podle Zaorálka v přátelské atmosféře.

S Kotziasem se prý dohodli, že zintenzivní vzájemný kontakt, protože před nimi v rámci EU stojí důležitější úkoly, jako například boj proti takzvanému Islámskému státu nebo migrační krize.

Řecká média uvedla, že Zaorálek v rozhovoru s řeckým protějškem vyjádřil nad Zemanovými výroky politování a upozornil, že nejsou stanoviskem vlády.

Kdy se Sarris do Prahy přesně vrátí, se neví. „To je otázka, o které rozhodne řecké ministerstvo zahraničí. Česko nám nebude říkat, co máme dělat. Každopádně brzy ne," citovala CNN Greece řeckou diplomacii.

Zaoráílek ve středu v podvečer v Ostravě uvedl, že se Řecku neomlouval. „Nebavili jsme se o konkrétních osobách ani o konkrétních výrocích. Pan ministr mi prostě řekl, že se mu nelíbí, když, a mluvil dokonce o Evropě a nejenom o České republice, když zaznívají obviňování a napadání Řecka,“ sdělil Zaorálek. Podle něj je Řecko neskopojeno nejen s ostrými slovy znějícími z ČR, ale i z dalších evropských zemích.

Zaorálek nevyloučil, že se o roztržce pobaví i s prezidentem Milošem Zemanem.

Atény povolaly svého velvyslance z Prahy v úterý kvůli slovům prezidenta Miloše Zemana. Ten už několik měsíců říká, že Česko by nemělo vstupovat do eurozóny, dokud v ní je Řecko. Zeman na svém názoru trvá a podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka ho měnit nehodlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám