Hlavní obsah

Rebelové z ODS drží vládu v šachu

Právo, Novinky, ČTK, trj, ada, nig
PRAHA
Aktualizováno

Trojice poslanců ODS, Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec, drží spolu s poslankyněmi Strany zelených Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou vládu v nejistotě před středečním hlasováním o nedůvěře. Jakubková navíc v pondělí oznámila, že uvažuje o tom, že vyzve svou stranu k odchodu z vlády.

Foto: Perr Horník, Právo

Vlastimil Tlustý

Článek

„Jak se zachovám při hlasování o nedůvěře, se všichni dozví až ve středu,“ reagoval vyhýbavě rebel Vlastimil Tlustý na otázku Práva, zda po volbách se něco změnilo na jeho postoji k Topolánkově vládě. Tlustý dosud tvrdil, že Topolánek jeho důvěru dávno ztratil, nicméně v případě celé vlády váhá.

Další z rebelů Jan Schwippel a Juraj Raninec Právu řekli, že své rozhodnutí stále zvažují. „Moje konečné stanovisko bude záležet na dalším postupu vedení ODS,“ řekl Schwippel s tím, že požadavek prvního místopředsedy Pavla Béma, aby vedení dalo své funkce k dispozici, považuje za minimum. Podle něj by se výkonná rada měla k tomuto požadavku přihlásit. „Dovedu si představit leccos, ale co si nedovedu představit vůbec, že reakce bude nula,“ poznamenal rebelující poslanec. Je totiž přesvědčen, nedělní prohlášení Mirka Topolánka, že bude znovu kandidovat, může ODS prohrát i druhé kolo senátních voleb.

.: Poslanec ODS Juraj Raninecfoto: Právo/Milan Malíček

Rovněž Raninec očekává sebereflexi od stranického vedení a výkonné rady jako nejvyššího stranického orgánu mezi kongresy. Zda ale zvedne ruku proti vládě, neřekl. Pouze poznamenal, že dlouhodobě patří k zastáncům vytvoření přechodné vlády, která by měla zemi dovést k předčasným volbám. „K takovému kroku by ale musela existovat dohoda v rámci celého politického spektra,“ poznamenal poslanec.

Jakubkové zvažuje i odchod zelených z vlády

Jakubková Novinkám v pondělí potvrdila, že uvažuje o tom, že by vyzvala stranu k odchodu z vlády. Důvody zatím nechtěla s odkazem na další jednání komentovat.

.: Věra Jakubkováfoto: Právo/Petr Hloušek

Zatím ani není jasné, zda podpoří kabinet při středečním hlasování o nedůvěře, které vyvolala sociální demokracie. "Rozhodnu se až ve středu," řekla poslankyně s tím, že by se v úterý měla setkat s Martinem Bursíkem na jednání klubu.

Nedůvěru vládě vyslovili voliči, míní Zubová

Další z poslankyň Strany zelených, Olga Zubová na dotaz Práva, zda zvažuje, že nepodpoří vládu v hlasování o důvěře, odpověděla: "Nedůvěru této vládě vyslovili voliči o víkendu. Teď by se vláda sama měla ptát, jestli chce v tomto složení a tímto stylem ve správě země pokračovat. A ne čekat, jestli ji podpořím já a další poslanci."

Návrh na hlasování o nedůvěře iniciovala minulý týden ČSSD. "Nesedíme se založenýma rukama. Toto je zcela vážně míněný pokus, aby již v příštím týdnu byl Mirek Topolánek předsedou vlády v demisi,“ řekl tehdy předseda sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek.

Předseda Sněmovny Miroslav Vlček rozhodl, že návrh bude projednáván na říjnové schůzi, která začíná tuto středu.

Podpora pro kabinet je nejistá

Situace před středeční jednáním je poměrně nepřehledná. Otazník nad tím, jak budou hlasovat, visí tradičně nad přeběhlíky původně z řad ČSSD, poslanci Michalem Pohankou a Milošem Melčákem.

Zcela jist podporou si kabinet s ohledem na výsledek krajských voleb nemůže být ani u trojice Jan Schwippel, Juraj Raninec a Vlastimil Tlustý. První dva před časem opustili poslanecký klub nejsilnější vládní strany, Tlustý je dlouhodobě v opozici proti předsedovi strany Mirku Topolánkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám