Hlavní obsah

Rebela Bielesze má ve Sněmovně nahradit loajální Kořistka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecký klub US-DEU se zřejmě zachrání. Nejmenšímu klubu ve Sněmovně hrozilo, že po odchodu poslanců Tomáše Vrbíka a Mariana Bielesze, kteří odmítli podporovat současnou tříbarevnou koalici, nebude mít dostatek členů a zanikne. Zabránit tomu má výměna Bielesze za exposlance Zdeňka Kořistku. Bielesz již oznámil, že se chce vzdát mandátu.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna

Článek

Začleněním Kořistky a angažováním Petra Kotta, vyloučeného z ODS kvůli opakované opilosti, by se klub unionistů zachránil. Zárověň by se mohl Stanislav Gross, sestavující novou vládu, opřít ve Sněmovně o deset hlasů US-DEU.

O svém záměru Bielesz ve středu informoval předsedu klubu Karla Kühnla. Předpokládá se, že notářsky ověřenou rezignaci předá předsedovi Sněmovny v příštích dnech.

Není pevně rozhodnutý

Bielesz řekl, že zvažuje možnost vzdát se poslaneckého mandátu, definitivně však ještě není rozhodnut. Pokud by tak učinil, bylo by to jeho svobodné rozhodnutí, a nikoli výsledek nátlaku od vedení US-DEU či jiných koaličních stran, uvedl. Dal ale najevo, že nyní stojí blíže tomu Sněmovnu opustit.

Bielesz své úvahy o tom, že by se vzdal mandátu, odůvodnil mimo jiné tím, že již udělal maximum pro prosazování svých názorů, o kterých ale své kolegy nepřesvědčil. Bielesz také řekl, že nechce přejít do tábora opozice, protože by to považoval za věc, která je za hranicí únosnosti.

Politolog: je to vyděrač

Poslanec Marian Bielesz se podle mnohých politologů chová jako vyděrač. "Buď chci odstoupit, nebo ne. Když takto váhá, dává tím mnoho důvodů ke spekulacím, kterým se nikdo nemůže divit," řekl politolog Bohumil Doležal. Bielesze nazval vyděračem.

S tímto názorem souhlasí také politolog Rudolf Kučera. "Jde o jakýsi virtuální trh. Bielesz zvyšuje svoji hodnotu," uvedl. Formování nového kabinetu provázejí spekulace o úplatcích v podobě peněz a funkcí výměnou za podporu vlády. Žádné důkazy ale nikdo nepředložil.

"Pokud dělá Bielesz drahoty, musí to být z nějakých důvodů," dodal Doležal. "Politika ve Sněmovně je o zisku. Bielesz si je své hodnoty vědom a bude chtít získat maximum," míní politolog Lukáš Valeš. Podle něj může hrát o atraktivní veřejné funkce nebo o zisk přes třetí osobu.

Kořistka nebude dělat problémy

Kořistka je na rozdíl od Bielesze s Vrbíkem loajální k současné koalici. Minulý týden k možné výměně Kořistka uvedl: "Kdyby však k něčemu takovému došlo, pak bych byl loajální k vládní koalici, protože ji považuji za jediné možné řešení."

Konec existence poslaneckého klubu by pro Kühnla znamenal o téměř 20 tisíc korun nižší plat a povinnost odevzdat služební octavii. Strana by pak přišla o měsíční příspěvek na činnost klubu.

"I když 60 tisíc měsíčně je pro naši stranu ztráta, mnohem více pocítíme politické dopady zániku klubu. Nebudeme moci uplatňovat klubové veto při procedurálních jednáních ve Sněmovně, nebo náš zástupce nebude moci uplatňovat přednostní právo vystoupení při schůzích," řekl dříve Kühnl Právu.

Reklama

Související články

Unionisté si do čela zvolili Němce

Nejmenší vládní strana US-DEU si na republikovém shromáždění v Hradci Králové v neděli zvolila nového předsedu. Stranu, která v průzkumech veřejného mínění...

Klub US-DEU do konce týdne zanikne

Do konce týdne zanikne poslanecký klub US-DEU, nejmenší strany současně vládní koalice. Za jeho koncem stojí poslanec Marian Bielesz, který v úterý klub...

Výběr článků

Načítám