Hlavní obsah

Rathovy ženy jdou do voleb

Nové hnutí Středočeši2012.cz, které založil starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl, postavilo do čela kandidátky pro podzimní krajské volby někdejší mluvčí stíhaného hejtmana Davida Ratha Berill Maschekovou. Do voleb jde i Rathova manželka Eva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rathova bývalá mluvčí Berill Mascheková

Článek

Informaci přinesly Lidové noviny. Podle nich hnutí původně chtělo, aby jejich volebním lídrem byl sám Rath. Zůstává ale ve vazební věznici, kde je kvůli obvinění z přijetí úplatku. Podle Kratochvíla, který po zatčení Ratha odešel z ČSSD, bývalý hejtman do politiky patří i přes to, co se stalo.

"Jsme volné uskupení nezávislých osobností, které uznávají právo každého na jeho názor, hájí co nejširší svobodu jednotlivce, ale s respektem k druhým lidem. Chceme náš kraj bohatý, rostoucí a současně absolutně šetrný k lidem a přírodě," uvádí Kratochvíl na webu strany.

Před nadcházejícími volbami se chtějí zaměřit například na problémy s nedostatkem volných kapacit v mateřských školách a sociálních zařízeních pro seniory. Prioritou je pro ně prý zdravotnictví. Zdůrazňují, že jsou proti privatizaci nemocnic, které mohou podle nich dobře fungovat jen v "krajských rukou".

Hnutí bylo na ministerstvu vnitra zaregistrováno 12. července 2012.

Mascheková již na úřadě nepracuje

Před svým zatčením žil Rath střídavě se svou manželkou a milenkou, s každou má jednoho syna. Jeho bývalá mluvčí patřila k trojici jeho spolupracovnic, kterými se často obklopoval a bral je na služební cesty. [celá zpráva]

Třicetiletou Berill Maschekovou, absolventku policejní akademie, si Rath na úřad přivedl v roce 2008, kdy se stal hejtmanem Středočeského kraje. Nová hejtmanka Zuzana Moravčíková ji nedlouho po vypuknutí Rathovy aféry v rámci očišťování úřadu od starého vedení propustila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám