Hlavní obsah

Rathova vazba byla dlouhá, shodují se politici

Právo, tin

Rozhodnutí Ústavního soudu, který dal za pravdu exhejtmanovi Davidu Rathovi ohledně porušení jeho práv při prodlužování vazby, politici respektují a někteří jej i vítají. Vesměs se shodují v tom, že Rathova vazba byla dlouhá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath po propuštění na svobodu 11. listopadu 2013

Článek

„Rozhodnutí o případném odškodnění je plně věcí příslušného soudu a záleží na Davidu Rathovi, zda ho bude požadovat. Stanovisko Ústavního soudu dává z určité části za pravdu všem, kdo v minulosti označovali vazbu Davida Ratha za nepřiměřeně dlouhou. Osobně se domnívám, že v tomto případě již vazba začala fakticky nahrazovat trest, ačkoliv David Rath ještě za žádný trestný čin odsouzen nebyl,“ řekl Právu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Rath následně oznámil, že o požadavku na odškodné neuvažuje.

„Pokud Ústavní soud takto rozhodl, musí být právu učiněno zadost, to je v právním státě normální,“ uvedla místopředsedkyně ANO Věra Jourová, která sama strávila měsíc ve vazbě v kauze Budišov. Ústavní soud její nárok na odškodnění v říjnu loňského roku zamítl.

Okamura: Soudnictví je pomalé

„Rozhodnutí Ústavního soudu je třeba ctít. Každému soudnému člověku se vazba Davida Ratha musela zdát příliš dlouhá. I v jiných kauzách bohužel orgány činné v trestním řízení pracují velmi pomalu. V tomto ještě nejsme standardní západoevropskou demokracií,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík

Také šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura zkritizoval liknavost české justice. „Neznám podrobnosti kauzy Davida Ratha a nechci ho obhajovat, ale to, že v ČR trvají soudy i vazba neúměrně dlouho, že mají protikladné rozsudky, to víme a kritizujeme. Soudnictví u nás nefunguje, je pomalé. Ústavní práva jsou u nás zásadně porušována. Jako jediní navrhujeme, aby soudci pravidelně obhajovali mandáty,“ řekl Právu Okamura.

Exministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil se vyjadřovat nechtěl. „Respektuji rozhodnutí Ústavního soudu, které by politici neměli komentovat, a nehodlám ho zpochybňovat,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám