Hlavní obsah

Rathova šéfka veřejných zakázek je náměstkyní kolínské nemocnice

Kolín

Spolupracovnice Davida Ratha (dříve ČSSD) Johana Novotná, která byla za éry bývalého hejtmana šéfkou krajského oddělení veřejných zakázek, získala speciálně zřízené manažerské místo v kolínské nemocnici. V polovině února se stala ekonomickou náměstkyní, jeden náměstek přes hospodaření přitom už v nemocnici je.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu.

Článek

Informuje o tom server Ihned.cz. Rath, který je vazebně stíhán kvůli korupci, si Novotnou na kraj přivedl z administrátorské firmy ML Compet, která figuruje v jeho korupční kauze. Jednou z 11 obviněných je jednatelka ML Compet Lucia Novanská. Společnost se podle policie podílela na manipulaci tendrů, mimo jiné i v kolínské nemocnici.

Speciální místo pro Novotnou nemocnice podle serveru zřídila v době úspor, které ředitel Petr Chudomel zdůrazňoval i v novoročním dopise zaměstnancům. Bývalou hejtmanku Zuzanu Moravčíkovou (ČSSD) informace o novém angažmá Novotné překvapila. Loni po svém nástupu na úřad s ní odmítla spolupracovat a Novotná musela spolu s dalšími lidmi odejít.

Policie poslance obvinila loni v květnu z přijetí sedmimiliónového úplatku. Rath si údajně vzal peníze za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle žalobce si politik řekl dohromady o více než 22 miliónů korun, převzal prý přes 16 miliónů. Zbytek již nedostal, protože ho policisté mezitím zadrželi.

Policie Ratha a dalších deset spoluobviněných navrhla začátkem března obžalovat. [celá zpráva] Státní zástupce chce žalobu podat nejpozději na přelomu března a dubna. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám