Hlavní obsah

Rathova kauza ukázala, jak se dá zdržovat soudní řízení, řekl Pelikán

Praha

Dlouhý soudní proces s Davidem Rathem podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ukázal, jak je možné v současné době tyto procesy zdržovat. Uvedl to v neděli v České televizi. Poučení z Rathova procesu by se podle něj mělo projevit v podobě nového trestního zákoníku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

„Kauza je pro nás poučná, ukázala, jak se dá v současném právu zdržovat trestní řízení, vypadá to občas, že si obvinění a obhájci dělají ze soudce dobrý den. Dalo nám to nějaké poučení, které částečně využijeme při tvorbě nového trestního řádu,“ řekl Pelikán.

Uvedl však ještě něco závažnějšího: „Zároveň nám to dalo ještě jedno poučení. Pokud máme systém a společnost nastavenou na to, že se toleruje zneužití práva, tak se nikdy nepohneme dopředu.“

Bývalá soudkyně ÚS, senátorka Eliška Wagnerová, ale vidí průtahy i z dalších důvodů: „Hrozně se ukazuje, jak je trestní proces neefektivní, doslovné opakování listin, výslech svědků, kteří už vypovídali. To je hrozně neefektivní.“

To Pelikán uznal: „Zásada ústnosti, kdy se každý papír musí přečíst, to zbylo z doby, kdy se neumělo číst.“ I to by podle něj mohl nový trestní řád řešit: „Nový trestní řád by se neměl uspěchat, je to zásadní norma, která by se neměla šít horkou jehlou. Začal se psát loni, ono to bude nějakou dobu trvat. Vzpomeňte si na občanský zákoník, ten se psal deset let, a jak to dopadlo.“

Ministrovi vadí chování advokátů

Pelikánovi vadí více skutečnost, jak se chovají advokáti: „Někteří advokáti zneužívají různá procesní pravidla k tomu, k čemu nejsou určena.“ Uvedl to v souvislosti se čtyřmi námitkami proti podjatosti podanými v Rathově procesu.

Zneužívání ale odmítl předseda advokátní komory Martin Vychlopeň. Hájil advokáty s tím, že jen plní požadavky klientů. Za možností podat stížnost opakovaně si stál. „Hájím podání byť i opakované námitky dodatečně, protože se mohla ukázat nová fakta,” uvedl. Podle něj není neetické, ani když se podá námitka, protože klient chce prodloužit trvání procesu, třeba proto, aby se získaly nové důkazy.

To ale bral Pelikán jako jasné zneužití. Stěžoval si také, že samoregulující mechanismy nefungují: „V nejzávažnějších případech komora jasně selhává,” řekl.

Stěžoval si na podobu kárných řízení, kdy jsou dávány směšné tresty, jako v případě inzerátu před prezidentskou volbou, kdy padla pokuta 20 000 Kč, tedy mnohonásobně méně, než kolik inzerát stál. V jiném případě, kdy advokát hrozil konexemi na ministerstvu spravedlnosti, mu byl udělen pětitisícový trest. „Je to problém atmosféry ve společnosti,” uvedl Pelikán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám